Program L-S 12-23

 Str. Alba, Nr. 12, Sector 4, Bucuresti

Sunt depresiv?

Clinica Psihosucces

Clinica Psihosucces

Psihoterapie pentru tine

barbat depresiv langa un zid

Sunt depresiv? Aceasta e intrebarea.  Ideea e ca nu trebuie sa confundam o tristete generata de un eveniment, dar care este trecatoarea cu boala numita depresie.

 

Deci, sunt depresiv sau doar abatut? Cum stii ca esti  cu adevarat depresiv sau doar e moft, o indispozitie trecatoare? Este important sa facem aceasta distinctie intre depresiv si non-depresiv, deoarece depresia e o boala.  Toata lumea se simte  fara vlaga din cand in cand,. Nu este intotdeauna ușor de stiut când este parte integrantă din “ meniul vietii” și cand este timpul sa soliciti ajutor. În majoritatea cazurilor,  lipsa de chef de viata este pe termen scurt și autocorectiva. Pentru o minoritate semnificativă este ceva patologic. Daca faci parte dintre “minoritari” este important sa cautați un tratament, la fel cum ai face pentru orice alta problema de sanatate.

In acest articol vom discuta despre :

 • Ce este depresia
 • Formele de depresie
 • Simptomele depresiei

Semne ca sunt depresiv  

 Orice diminuare trecatoare sau de durata a starii de dispozitie afectiva sau a tonusului psihic este considerata o depresie.   Care sunt semnele depresiei?

 1. Te-ai simtit trist sau  iritat in cea mai mare parte a zilei, in fiecare zi, timp de două săptămâni sau mai mult?
 2. S-ar putea sa fii ingrijorat de evenimentele trecute sau viitoare pentru perioade lungi de timp sau  sa te simti trist, blocat sau indurerat. Uneori este dificil sa recunoști o schimbare ;a tine insuti, dar e posibil ca altii  sa-ti spuna ca te-ai schimbat.
 3. Ti-ai pierdut interesul pentru activitățile de care inainte te  bucurai. Poate ca te-ai vazut cu mai puțini prieteni sau membrii de familie in ultimul timp. Sau ai incetat sa mai mergi la sala sau sa gatesti mese echilibrate. Este vorba despre recunoașterea schimbărilor în ceea ce este normal pentru tine. Nimeni nu spune ca trebuie să faci exerciții de fitness de cinci ori pe saptamana sau sa mananci verdeața. Schimbările din rutina ta pot oferi indicii concrete ca starea ta de spirit se schimba.
 4. Te lupți sa te concentrezi. Este posibil sa observi ca te fortezi sa te concentrezi cand citesti sau te uiti la televizor. Ti-e greu sa urmaresti firul unei conversații vorbite? Acest lucru ar putea afecta performanța ta la locul de muncă. Iti poate limita capacitatea de a efectua sarcini de rutină, cum ar fi cumparaturile . Cautam o schimbare a ceea ce este normal pentru tine.. Dacă concentrarea a fost intotdeauna ceva care ti se pare dificil, nu există nici un motiv de ingrijorare.

Rețineți ca niciunul dintre aceste semne nu este, in sine, un indicativ al depresiei si există  si alte explicatii  pentru fiecare dintre aceste simptome. De asemenea, este important sa stim ca exista mai multe tipuri de depresie și fiecare se  poate manifesta in  moduri diferite.

Cum vorbeste corpul meu cand sunt depresiv

Componenta corporala a depresiei se caracterizeaza prin:

 • activitate redusa;
 • gesturi limitate si putine;
 • mimica cu aspect trist;
 • persoana se misca incet, putin sau prefera sa stea in pat, inerta, cu privirea in gol, inexpresiv;
 • acuza o stare de oboseala generala inexplicabila, insomnii;
 • sunt prezente tulburari de natura neurovegetativa : scadere ponderala sau plus ponderal, inapetenta, constipatie, hipotensiune arteriala, bradipnee ( scaderea ritmului respirator sub 10 respiratii/minut )

Componenta psiho-afectiva a depresiei

Componenta psihoafectiva se caracterizeaza prin scaderea generala  a tonusului psihic. De exemplu :

 • restrangerea sau absenta sferei intereselor si a placerii pentru toate sau aproape toate activitatile cotidiene ;
 • diminuarea randamentului intelectual;
 • tulburari ale memoriei;
 • dispozitie trista asociata cu o pierdere a stimei de sine ( sentiment de incapacitate si esec )
 • neliniste anxioasa;
 • tulburari din sfera gandirii : idei de culpabilitate si autoacuzare, idei de ruina, saracie, doliu, idei ipohondriace, idei de negatie, si, mai ales, ideile sau tentativele de suicid

Depresia mascata 

Un loc special in cadrul psihopatologiei starilor depresive il are depresia mascata.

Depresia mascata reprezinta procesul depresiv exprimat din punct de vedere clinic prin manifestari exclusiv somatice.   Cele mai frecvente manifestari clinice ale depresiei mascate sunt :

 • insomniile;
 • cefaleele;
 • impresia de sufocare si de constrictie toracica;
 • tulburarile cardiace;
 • tulburarile gastrointestinale;
 • durerile la nivelul coloanei vertebrale ( in ceafa sau  dorsale ).

A fi depresiv este o stare de dispozitie afectiva , fie in raport cu intamplarile vietii cotidiene, fie in raport cu modificarile periodice ale starilor psihice ale persoanei.

Poate fi depresia vindecata ?

Depresia urmează „regula treimi”. O treime dintre persoanele care suferă se va recupera complet. O treime va raspunde parțial la tratament . O treime nu va beneficia deloc de tratament. Vârsta, durata simptomelor ,  antecedentele familiale de depresie pot afecta evolutia vindecarii.  Unii cercetători cred că există dovezi pentru un efect „cicatricial”. Probabilitatea de a suferi o recidivă in depresie, crește odată cu numărul de episode depresive  netratate .  Există, de asemenea, un risc crescut de sinucidere asociat cu depresia severă.

Autor: psiholog – psihoterapeut  PATRU MONICA

Ia legatura cu noi

Articole recente

Sunt singur

Sunt singur. De ce? Sunt singur sau singura, desi am mai multe calitati. iti suna cunoscut? A fost maica-mea pe la mine si mi-a povestit

Citeste articolul »
Call Now Button