La psiholog
Cabinet psiholog- trei criterii de alegere
1. Avem toti nevoie de un cabinet psiholog? Suntem toti nevrozati ?
Este o intrebare frecventa cand cautam un cabinet psiholog. Raspunsul intr-o anumita masura, este da! Cu totii suntem mai mult sau mai putin afectati de nevroza. Desigur, nu vorbim de ceva grav, ci de o suferinta de multe ori existentiala sau de angoasa, depresie etc. Oamenii nu se impart intre nevrozati si non-nevrozati, ci intre cei care reusesc sa-si faca nevroza suportabila si cei care raman prizonierii ei, asemenea unui fluture in panza unui paianjen.
A alege un cabinet psiholog in vederea unei psihoterapii, presupune trei conditii:
- Sa devii constient de suferinta ta
- Sa intelegi ca te poti schimba, ca poti trai altfel
- Sa decizi sa iei masurile necesare pentru a iesi din criza
2. E mai bine sa ma duc la un cabinet psiholog sau la un centru de stat?
Fiecare varianta are avantajele si dezavantajele ei.
Institutiile publice, controlate de stat (spitale, policlinici, cabinete scolare, centre DGASPC) prezinta, trebuie sa recunoastem, trei avantaje:
a) Nu se plateste, e gratuit
b) Ofera o garantie in ceea ce priveste faptul ca psihologul e psiholhog si nu contabil ca in cazul coach-lor, din moment ce criteriile de angajare functioneaza dupa reguli bine stabilite
c) Sunt formate din echipe pluridisciplinare (medici, asistenti sociali, psihologi, psihoterapeuti), deci iti poti aborda problema din mai multe puncte de vedere
Dezavantajele unui cabinet psiholog la stat sunt legate de lipsa garantiilor in ceea ce priveste competenta efectiva si motivatia lor. Din acest motiv, durata sedintelor de psihoterapie facute intr-un cabinet de stat este mult mai scurta 15-20 minute. Psihologii si psihoterapeutii din centrele de stat nu sunt platiti dupa calitatea muncii depuse si nici nu au o reputatie personala de aparat.
Ne vom astepta asadar, sa-i gasim aici pe cei mai buni ( competenti, cu o constiinta profesionala deosebita), dar si pe cei mai slabi ( practicieni-functionari).
Psihoterapeutii independenti, ofera in principiu, o importanta garantie , deoarece ei urmaresc sa-si asigure o clientela, o reputatie. Cand ai un cabinet privat de psihologie, nu-ti permiti incompetenta sau neimplicare, decat daca vrei sa dai faliment. Psihoterapia este o profesie liberala si piata alege.
3. Este necesar ca psihologul sa fie dragut de la prima intalnire?
NU.
Nivelul de competenta si eficacitate nu este proportional cu simpatia pe care o inspira. Mai mult, prima impresie nu este intotdeauna cea buna, definitiva, lucru valabil in ambele sensuri. Daca totusi nici dupa trei sau patru sedinte, psihoterapeutul nu va reusi sa va inspire “incredere” , daca aveti sentimentul ca intr-adevar nu sunteti ascultat si respectat, ar fi de preferat sa cautati un alt specialist.
4. Cabinet psihologic de psihoterapie individuala sau de grup?
In general, se admite ideea ca terapia de grup ar avea mai multe avantaje comparativ cu psihoterapia individuala. Este un fapt dificil de contestat: terapia de grup permite obtinerea unor rezultate mai rapide, este mai putin costisitoare si deci mai accesibila persoanelor cu venituri mici.
Avantajele psihoterapiei de grup, deriva din faptul ca intr-un grup, nu suntem singuri. Grupul terapeutic se comporta asemenea unui catalizator de energie psihica, faciliteaza constientizarile, ii permite fiecaruia sa-si dedramatizeze problemele, sa- si imagineze noi optiuni si mai ales, sa le experimenteze, cu concursul si sprijinul activ al celorlalti participanti.
Grupul poate fi considerat ca un loc protejat unde putem “proba”noi maniere de a fi, de a reactiona si comunica. Grupul terapeutic functioneaza in baza unor reguli de grup: confidentialitate ( pastrarea secretului), respect ( Poti spune orice, dar nu poti face orice), empatie si caldura.
Psihoterapia de grup nu este potrivita pentru persoanele excesiv de timide care se simt blocate de privirile celorlalti sau persoanele conflictogene.
Cei mai multi specialisti recomanda ca inainte de intrarea intr-un grup de terapie, pacientii sa parcurga un traseu de psihoterapie individuala. Altii insista asupra necesitatii de a completa si intari printr-o psihoterapie individuala, rezultatele dobandite prin terapia de grup.
Tipuri de cabinete psihologice
Un cabinet psiholog poate fi specializat pe:
-
- Psihoterapie Individuala
- Psihoterapie copii si adolescenti
- psihoterapie de cuplu
- Psihoterapie de grup
- terapie ABA pentru autism
- dependente
- artterapie
- logoterapie
- psihologie clinica
- psihologia muncii
- psihologia transporturilor
- consiliere
Psihologi celebri si secretele lor
VIP
Sigmund Freud – parintele psihanalizei si cel mai cunoscut si influent psiholog al secolului XX, se temea de cifrele 2 si 6 ( suferea de fobia de numere). De fiecare data cand se caza intr-un hotel, nu accepta cu nici un chip sa stea in camerele 2,6, 26 sau 62.
Un alt secret despre Freud este ca aceasta avea o memorie prodigioasa, vorbea 10 limbi straine cu usurinta.
Milton Erickson
Este considerat cel mai mare specialist in comunicare si hipnoterapeut al secolului XX. In adolescenta a suferit primul atac de poliomielita si a reinvatat sa mearga, urmarindu-i pe fratii lui mai mici care mergeau de-a busilea.
Ghid de autoevaluare inainte de a cauta un cabinet psiholog
Modalitati de a-ti trai viata
- Sa mananci, sa bei, sa fumezi
- Stiu sa iau decizii
- Sunt multumit cu performanta mea la locul de munca
- Imi fac munca fara un efort prea mare
- Imi finalizez proiectele
- Stilul meu de viata ma satisface
- Viata mea imi confirma asteptarile
- Relatia mea de cuplu este satisfacatoare
Aspecte pozitive din viata mea
- reusite, satisfactii, bucurii, posibilitati nerealizate etc
- ceea ce gaseam si gasesc pozitiv la mine insumi este…
- ceea ce gasesc pozitiv la parintii mei este…
- ceea ce gasesc pozitiv la partenerii mei este…
- ceea ce gasesc pozitiv la prietenii mei este…
- ceea ce gasesc pozitiv la colaboratorii mei este…
- ceea ce gasesc pozitiv la munca mea…
- ceea ce gasesc pozitiv la activitatile mele preferate…
Viitorul
- Daca lucrurile continua asa…
- Mi-ar placea…
- Cea mai mare dorinta a mea ar fi…
- Ar trebui…
- Daca incep o terapie…