Program L-S 12-23

 Str. Alba, Nr. 12, Sector 4, Bucuresti

Depresia simptome-un ghid practic pentru pacienti

Clinica Psihosucces

Clinica Psihosucces

Psihoterapie pentru tine

balon cu fata depresiva

Depresia simptome clasice

Toata lumea s-a obisnuit cu simptomele depresiei  de tipul:

  • tristate,
  • descurajare,
  • emotivitate,
  • lipsa de concentrare,
  • insomnia,
  • inapetenta,
  • dificultati de concentrare,
  • sentimente de vinovatie sau inutilitate,
  • oboseala,
  • ganduri suicidare.

Aceste simptome se manifesta cea mai mare parte a zilei, iar persoana are sentimentul de vid interior, de viata fara sens. Multe depresii apar ca reactie la o trauma de pierdere sau abandon sau un esec. Oamenii se asteapta ca persoana depresiva sa nu rada, sa aiba un facies trist si sa fie in general, un om nerealizat. De aceea, suntem foarte surprinsi cand auzim ca o vedeta sau o persoana cu familie si un status social ridicat, s-a sinucis. Multi isi exprima socul afirmand :” nu-mi vine sa cred! Era sufletul petrecerii!” Daca patrundem in culise descoperim o persoana care radea mult, dar consuma alcool pentru ca nu isi gasea linistea.

Cu simptomele depresiei la control!

Daca vrei sa stii daca suferi de depresie, fa un test psihologic  AICI

Depresia simptome atipice

Exista insa cateva simptome de depresie mai putin intalnite. Ele contureaza ceea ce numim, depresia atipica, o patologie mai greu de descoperit si tratat. Pacientul nu simte practic tristete, iar simptomele depresiei sunt de tip iritabilitate,  plictiseala, ingrasare, somnolenta si dureri fizice.

Cinci simptome de depresie mai putin obisnuite

Iritabilitate 

Iritabilitatea ca simptom al depresiei o intalnim in special la copii si adolescenti. De multe ori, observam ca un copil a adevenit nervos sau agresiv cu alti copii, dup ace unul dintre parinti a plecat sa munceasca in strainatate, a plecat de acasa, s-a imbolnavit etc. Practic, orice situatie conflictuala sa neglijare emotionala poate determina depresie la copii si adolescent. Din punct de vedere psihologic, depresia este expresia furiei orientate catre sine.  Cand furia este orientate catre altii ( exterior) vorbim de agresivitate, dar agresivitatea recurenta este tot o expresie a depresiei.

Te-ai gandit ca   plictiseala e un simptom de depresie?

Oamenii au o nevoie de a fi stimulatei Exista stimuli externi, ceea ce culegem din exterior prin organele de simt ( ce vedem, ce auzim, ce simtim la nivelul pielii, papilelor gustative, receptorilor de miros), dar si stimuli interni ( gandurile, emotiile , fanteziile, nevoile pe care le percepem in mintea noastra). Persoanele care se plictisesc au o nevoie crescuta de stimuli, fie pentru ca mediul este saracacios ( de exemplu, esti inchis intr-o camera goala), fie ca ai un bun contact intern ( nu-ti constientizezi emotiile, nevoile etc). In cazurile de depresie, persoanele au un vid interior ( nu simt nimic) si ca atare vor percepe o senzatie dureroasa de plictiseala.

Vidul interior ca simptom de depresie

Vidul interior, a nu simti nimic, vine din a nu fi tu insuti. In copilarie, au fost copiiii cuminti ai unor parinti absenti emotional. Depresia ca simptome de vid interior reprezinta o forma greu de vindecat. O intalnim de obicei la pacientii borderline.

Promiscuitatea sexuala in depresie

In filme sau in viata reala ii etichetam deseori pe barbatii sau femeile care traiesc in promiscuitate sexuala ca imaturi si neseriosi. Foarte putini oameni isi imagineaza insa ca aceste persoane  sufera de depresie.  In aceste cazuri identificam abuzuri si trauma in copilarie, experiente pe care nu le-au putut controla. Ati vinde corpul este o forma simbolica de a  avea control “eu decid ce fac cu corpul meu”

Durerea fizica, un simptom ascuns in depresie

Uneori e mai simplu sa ne doara capul, burta, spatele sau un picior decat sa simtim durerea psihica produsa de depresie. In aceste cazuri, durerea nu se explica prin existenta unei patologii organice. In acest caz, simptomele depresiei sunt o forma de durere acuta sau cronica pe care o putem lega de anumite evenimente negative. Durerea este un simptom al depresiei atipice.

   Depresia –  simptome si manifestari ascunse in diferite boli

Dependente si raportul cu  simptomele de depresie

In cazul dependentelor ( de substante, alcool, jocuri etc) vorbim tot de o saracire a  stimulilor interior pe care persoana incearca sa o compenseze prin aducerea de stimuli noi. Intr-un experiment cu o pisica inchisa intr-o cusca, pisica primea initial o bucata de carne, de cate ori apasa pe o pedala. In cusca exista un bol cu lapte curat si un bol cu lapte amestecat cu alcool. Pisica era linistita si multumita si consuma doar laptele curat. Intr-o etapa ulterioara, pisica a fost supusa mai multor actiuni stresante: apasa pe pedala si nu se intampla nimic, apasa pe pedala si aparea carnea, apasa pe pedala si un jet rece de aer o izbea in fata. Jetul de aer o speria pe pisica, dar totusi continua sa apese pedala. Dupa un timp, pisica a inceput sa consume laptele amestecat cu alcool. Astfel, intalnim frecvent simptomele depresiei in toate formele de dependente.

Dependenta de shopping 

Shoppingul ofera o recompense imediata si prin asta, depresivii incearca sa-si ridice stima de sine. Dar starea de bine nu dureaza mult, practice doar pe perioada achizitionarii produsului, ulterior persoana

 Obezitate

Obezitatea , este de multe ori o depresie cu simptome ascunse. Zaharul continut in dulciuri activeaza hormonii fericirii, iar persoanele depressive au un deficit de serotonina, de multe ori. Din acest motiv, multe personae supraponderale sau cu obezitate, sunt depressive pentru ca isi ascund tristetea in spatele nevoii de a manca tot timpul.

Desi depresia clasica se caracterizeaza prin lipsa poftei de mancare, in depresia atipica printre simptomele depresiei se numara si hiperfagia sau nevoia de a manca tot timpul. Acest lucru duce la obezitate, iar grasimea simbolizeaza in acest caz,  o carenta afectiva, o nevoie de iubire. Uneori, obezitatea morbida  ascunde o frica de a atrage atentia, o frica de relatii. Multe femei sufera de obezitate si depresie si acest lucru creaza un cerc vicios. Depresia determina esuarea curele de slabire si astfel se creeaza un cerc vicios.

 

Ia legatura cu noi

Articole recente

Sunt singur

Sunt singur. De ce? Sunt singur sau singura, desi am mai multe calitati. iti suna cunoscut? A fost maica-mea pe la mine si mi-a povestit

Citeste articolul »
Call Now Button