Continut articol
Ce este psihoterapia online?
Psihoterapia online este o forma moderna de psihoterapie care se desfasoara in fata calculatorului prin intermediul unei aplicatie de tip zoom sau skype. Sedinta de psihoterapie este video si audio. In acest fel, ai senzatia ca psihoterapeutul este chiar langa tine. Astfel, o sedinta de consiliere intr-un cabinet psihologic din Bucuresti se transforma intr-o sedinta de terapie online, la tine acasa.
Ce spun studiile clinice despre terapia online
Studiile moderne arata ca psihoterapia online este la fel de eficienta ca terapia clasica. Intrebarea pe care si-au pus-o cercetatorii a fost: psihoterapia prin internet funcționează? Pentru prima dată, cercetătorii clinici de la Universitatea din Zurich au studiat dacă psihoterapia online și terapia convențională față în față sunt la fel de eficiente . Pe baza studiilor anterioare, echipa din Zurich a presupus că cele două forme de terapie sunt la egalitate. Nu numai că teoria lor a fost confirmată, rezultatele terapiei online chiar au depășit așteptările.
Șase terapeuți au tratat 62 de pacienți, majoritatea suferind de depresie moderată. Pacienții au fost împărțiți în două grupuri egale , la întâmplare și repartizați la una dintre formele terapeutice, psihoterapie in cabinet sau psihoterapie online. Tratamentul a constat în opt sesiuni cu diferite tehnici consacrate care provin din terapia cognitiv-comportamentala și care puteau fi realizate atât oral, cât și în scris. Pacienții tratați online au trebuit să efectueze o sarcină scrisă predeterminată pe unitatea de terapie – cum ar fi interogarea propriei imagini de sine negative.
Terapia online este și mai eficientă pe termen mediu
„În ambele grupuri, valorile depresiei au scăzut semnificativ”, spune profesorul Andreas Maercker, rezumând rezultatele studiului. La sfârșitul tratamentului, nici o depresie nu a mai putut fi diagnosticată la 53 % dintre pacienții care au urmat terapie online – față de 50 % pentru terapia față în față. La trei luni de la finalizarea tratamentului, depresia la pacienții tratați online a scăzut, în timp ce la cei tratați în mod convențional nu a arătat decât un declin minim. 57 la sută dintre pacienții din terapia online si-au mentinut progresele, comparativ cu 42 % dintre pacientii care au beneficiat de terapia convențională.
Pentru ambele grupuri de pacienți, gradul de satisfacție fata de psihoterapie și terapeuți, a fost asemanator. 96% dintre pacienții care au primit terapie online și 91 % dintre beneficiarii psihoterapiei intr-un cabinet psiholog, au considerat contactul cu terapeutul lor drept „personal”. În cazul terapiei online, pacienții au avut tendința să utilizeze intensiv mesajele cu terapeut ul online și temele scrise, pentru a progresa singuri. De exemplu, ei au indicat că au citit din când în când corespondența cu terapeutul lor. “Pe termen mediu, psihoterapia online dă chiar rezultate mai bune. Studiul nostru este o dovadă că serviciile psihoterapeutice de pe internet sunt un supliment eficient pentru îngrijirea terapeutică”, concluzionează Maercker.