Divort
Atat perioada pre cat si cea postdivort, necesita o atenta evaluare si consiliere psihologica, atat pentru partenerii de cuplu, cat si pentru copii.
Divortul va produce o schimbare la nivelul imaginii de sine.“Cine sunt eu?” devine intrebarea fundamentala pentru toti protagonistii implicati.
Care sunt semnele unui impact negativ al divortului asupra ta?
- Simti un vid interior, esti blocat intr-o stare de confuzie
Fie ca a fost o despartire amiabila, fie ca a fost rezultatul unei tradari, divortul creeaza sentimente confuze, atat pozitive ( eliberare, implinire, bucurie), cat si negative ( frustrare, furie, tristete, neimplinire, frica de singuratate, abandon, sentimentul ca ” s-a terminat lumea”). O relatie de cuplu indeplineste mai multe functii care se pierd, odata cu despartirea partenerilor:
- Functia de identitate: esti sotul sau sotia lui X, o parte din tine se definea social prin intermediul celuilalt.
- Predictibilitate: puteai anticipa cum vor fi vacantele voastre, ce se va intampla in diferite situatii din viitor. Acum, trebuie sa te gandesti la o relatie noua, care aduce multe necunoscute si imprevizibil.
- Continuitate: zilele si actiunile voastre aveau o continuitate, semanau unele cu celelalte si chiar daca le catalogai ca “plictisitoare” sau “toxice”, in mod paradoxal, aceasta continuitate creea un sentiment de familiar la nivel neurocerebral. Iar creierul tau prefera situatiile cunoscute si previzibile, chiar daca sunt negative.
- Stabilitate: “bine, rau, asta e ceea ce stiu”, cam asa s-ar defini modul in care creierul tau percepea relatia voastra de cuplu. Oricat de proasta ar fi o relatie, ea confera un sentiment de “deja vue”, de calm, de cunoscut. A nu se intelege din asta ca pledam pentru ramanerea in relatii proaste. Ideea pe care vrem sa o subliniem tine de dificultatea iesirii dintr-o relatie proasta, tocmai datorita acestor functii activate la nivel cerebral: identitate, predictibilitate, continuitate si stabilitate.
- Activitatile obisnuite, iesirile cu prietenii sufera avarii considerabile. Orice divort presupune pierderea unor prieteni sau renuntarea la unele activitati de cuplu, gen: pregatirea cinei, vizionarea unui serial impreuna, iesirea la un gratar cu prietenii. Dupa divort, prietenii tai se impart intre befor si after.
- Abilitatile tale sunt puse la incercare – ceea ce inainte facea doar “el” acum trebuie sa faci “tu” si invers. Astfel, actiunile cotidiene (dus copiii la gradinita, schimbat becul , reparat chiuveta, calcatul camasii etc) devin o adevarata provocare pentru tine. Orice confruntare cu astfel de situatii te scoate din zona de confort si te duce cu gandul la vremea cand nu era nevoie sa le faci singur.
- Copiii resimt un regres la nivel scolar sau dezvolta comportamente agresive
De multe ori, copiii inteleg ca divortul s-a produs din vina lor. De aceea, momentul despartirii trebuie pregatit cu grija in cadrul unei sedinte de psihoterapie la care participa totii membrii familiei. Parintii nu trebuie sa nu puna copilul la mijloc, sa-l puna sa aleaga “parintele campion” sau sa il foloseasca ca pe un “prieten adult” caruia sa ii povesteasca toate nenorocirile facute de celelalt parinte. Orice schimbare la nivel emotional, necesita o psihoterapie a copilului. Nu uitati, ca de multe ori, depresia la copii se manifesta prin iritabilitate.
Persoana cea mai inteligenta intr-un cuplu, este persoana cea mai flexibila”
— Andre Moreau
Divorul declanseaza frecvent tulburari depresive sau atacuri de panica in randul unuia dintre parteneri, in special la cel care s-a simtit tradat. Exista si unele echivalente depresive, adica actiuni care ascund in spate depresii: consum de alcool si droguri, fuga dintr-o relatie in alta sau chiar promiscuitatea sexuala .