Care sunt masurile obezitatii
Exista o gena a obezitatii, dar care nu genereaza obezitate intr-un mediu favorabil. Aceasta inseamna ca daca aplici cumpatarea si stilul de viata sanatos , poti sa fii normoponderal. Un stil de viata sanatos inseamna:
- Hrana sanatoasa
- Miscare
- Mai putina mancare sau mai multa miscare
- Sa mananci la ore potrivite ( nu foarte tarziu seara)
Ce sa mananci ca sa nu fii obez
Sa mananci sanatos nu inseamna un stil alimentar anume. De exemplu, fara carne, fara carbohidrati sau fara grasimi. Nu inseamna nici vegetarian, nici raw-vegan. Pentru fiecare om, a manca sanatos inseamna altceva. Si aceasta se traduce in nevoile organismului sau rapoartate la acea perioada de viata. Aceasta inseamna ca pentru o persoana in varsta, ar putea insemna sa nu mai manance carne. Dar asta depinde exclusiv de ce iti spune corpul tau. Un stil alimentar sanatos nu se inpaca desigur cu mancarea de tip fast-food, junk-food. Nu inseamna sa mananci acelasi alimeent toata ziua. De exemplu, doar paine cu gem sau doar pizza. In plus, trebuie sa fim atenti si la mineralele, vitaminele de care avem nevoie.
Excesul alimentar-principala cauza in obezitate
Ne place sau nu, nu ne ingrasam din aer. Se spune ca doar apa nu ingrasa. Cei mai multi oameni devin obezi pentru ca manaca prea mult sau mananca prost. Creierul are nevoie de 15 minute pana da comanda de satietate. Daca mananci prea mult si consumi mai putin datorita sedentarismului, esti canditat pentru obezitate. Multe persoane nu stiu sa echilibreze raportul dintre foame si satietate.
Daca ai o greutate normala, dar inainte ai fost supraponderal sau obez, trebuie sa mananci mai putin toata viata. Un deficit de 400 de calorii te protejeaza de ingrasare, de efectul yo-yo.
Dupa ora 16.00 la carma noastra este parasimpaticul. Sub domnia lui, metabolismul devine mai lent. Din acest motiv, a manca seara este riscant pentru obezitate
Nu tine cure de slabire, schimba doar ceva
Observa unde gresesti, si schimba acel lucru. Poate mananci nesanatos, la ore nepotrivite, prea mult etc. In loc sa tii o cura de slabire pe o perioada de timp, renunta la obiceiul nesanatos care te ingrasa. Curele de slabire sunt greu de tinut si chiar periculoase
Cand tii o dieta, primele 3-4 kg pe care le pierdem reprezinta masa musculara si apa.
- Curele de slabire produc o dereglare a tiroidei si o scadere a imunitatii. Multe persoane au facut primul atac de panica pe fondul infumetarii si slabiciunii generate de o cura de slabire.
Nu trebuie sa mergi obligatoriu la sala ca sa slabesti. Si activitatile cotidiene sau mersul pe jos ne consuma calorii. De altfel, cercetatorii spun ca mai bine faci miscare ponderata in fiecare zi, decat intensiv o data pe saptamana.
Strategii ca sa faci miscare acasa
- antreneaza-te cu doua sticle de apa in loc de gantere, 10 minute pe zi
- danseaza 1 ora pe zi
- mergi pe jos 1 ora
- fa curatenie prin casa
- in loc de lift, foloseste scarile
- Copiii sunt predispusi la ingrasare in trei perioade critice: 3 luni, 3 ani si adolescenta. In cazul copilului, nu ar trebui sa se puna nicioadata problema regimului. In afara unor boli metabolice rare, obezitatea la copii este legata de trei factori: mancare nesanatoasa, lipsa miscarii si dereglari ale foamei pe fond emotional. Parintii trebuie sa previna ingrasarea copilului. Tinerii care au un mic surplus de greutate de cateva kilograme nu trebuie sa inceapa un regim, deoarece dietele sunt masinarii de ingrasate.
Persoane celebre obsedate de cure de slabire
VIP
Victoria Beckham– mama a patru copii se infometeaza si face sport pentru a reusi sa aiba corpul unei adolescente.
Madonna este cu adevarat obsedata de cuerele de slabire. Pe langa diete, aceasta face yoga, pillates, karate, inot.
Elisabeth Hurley nu mananca fructe si legume dupa ora 16, iar grasimile si lactatele, doar in cantitati mici.
Ce trebuie sa faci ca sa nu te ingrasi?
Cum sa controlezi foamea emotionala
Foamea emotionala este declansata de frica. Cand erai mic, te calmai mancand. Acest obicei s-a pastrat si la varsta adulta.Practic, nu mananci ca ti-e foame ci pentru ca esti nervos, plictisit sau speriat.
- Pune ceasul sa sune peste 10 minute
- Bea un pahar cu apa
- Danseaza, canta sau fa cateva miscari cu bratele
- Uita-te la poza ta inainte de ingrasare si intreaba-te “merita?”
- Imagineaza-ti ca sufli in 10 lumanari si cu fiecare suflat, elimini emotia negativa (“Suflu furia/teama”)
- Daca tot vrei sa mananci, rontaie un morcov sau un mar
Gaseste-ti un hobby. Creierul nostru este cel mai protejat de dependente daca facem lucruri cu placere din zona noastra de interes.
- Tehnicile de relaxare practicate in fiecare seara au rolul de a reduce efectele stresului asupra ta si de a produce relaxarea musculara.
- Psihoterapeutii nostrii iti ofera inregistrari ale sedintelor de relaxare pentru a le putea asculta singur acasa.