Challenge: Top 3 lucruri cu efect calmant in atacul de panica
Atacul de panica apare brusc, uneori chiar in momente de liniste.
Un atac de panica dureaza intre 5-45 minute.
Atacul de panica seamana cu simptomele unui infarct: dificultati de respiratie, batai rapide ale inimii, gheara in piept, senzatia ca vei muri sau innebuni, transpiratii, ameteli, slabiciune.
Alteori, atacul de panica imita o afectiune gastro-intestinala: dureri de brurta, diaree, greata, varsaturi, dureri de cap
Cele putin patru din simptomele de mai sus sunt necesare pentru a pune diagnosticul de atac de panica
Ca sa punem diagnosticul de atac de panica trebuie sa avem minim 4 atacuri de panica intr-o luna, fie ca unul sau mai multe atacuri de panica au fost urmate de o perioada de cel putin o luna de de zile de teama persisitenta de a nu avea un nou atac de panica.
Atacul de panica- cauze
De regula atacul de panica apare de mai multe ori pe saptamana sau chiar zilnic. In cazuri rare, exista un singur atac de panica urmat de frica persistenta de a nu se repeta.
Persoanele care dezvolta atacuri de panica au suferit frecvent pierderi ale unor relatii de referinta in copilarie ( de exemplu, imbolnavirea sau moartea mamei inainte de varsta de 11 ani), separari de parinti ( copilul a fost crescut de bunici) sau trauma majore ( abuzuri fizice, psihice sau sexuale). De asemenea, exista si o predispozitie genetica mostenita de la unul dintre parinti. Astfel copilul “ vede” modelul de ingrijorare” al parintelui anxios.
Foarte multe personae care sufera de atacuri de panica au trecut prin niste schimbari importante in ultimele 3 luni, cum ar fi: insatisfactii la locul de munca, conflicte sau schimbarea job-ului, despartiri, tradari etc.
Atac de panica cu agorafobie
Peroanele anxioase au o respiratie mai accentuate ca frecventa sau profunzime, casca si ofetaza des cu 2-3 zile inainte de atacul propriu-zis.
Atacurile de panica debuteaza de regula brusc cu o frica intense sau teroare. Adesea exista o senzatie de moarte iminenta. Foarte rar, persoana in loc sa simta o teama puternica experimenteaza doar un discomfort foarte mare. In marea majoritate a cazurilor, persoana prezinta si agorafobie, adica o stare de rau la iesirea din casa cand apre senzatia de prins in capcana. Ca rezultat al agorafobiei persoana Evita sa iasa din casa, sa mearga cu metroul sau transportul in comun ori prefera sa fie insotita de cineva de incredere.
Persoane celebre cu atac de panica
VIP
Emma Stone a avut primele atacuri de panica in copilarie. Era preocupata de gandul sa nu moara cineva din familie si de aceea trebuia sa stie in orice moment, unde sunt si ce fac membrii familiei sale.
Jennifer Lawrence a simtit anxietate in adolescenta cand a dezvoltat o forma de timiditte care o facea sa simta panica cand trebuia sa vorbeasca in fata colegilor.
Chris Evans isi simtea anxietatea in urechi, sub forma de zgomote ( celebrul tinnitus)
Sarah Silverman a avut multe atacuri de panica in care nu mai putea respira
Ce trebuie sa faci cand ai un atac de panica?
- Constientizeaza ca ai un atac de panica si nu un atac de cord. Spune-ti in gand “ am doar un atac de panica”
- Ciupeste-te de palma sau frictioneaza-ti puternic bratele
- Miroase cafea sau un parfum
- Tine-ti respiratia si numara in gand pana la 10, apoi inspira si expira lent ca si cum ai face un fulg sa pluteasca
- Anxietatea e mentinuta de hiperventilatie ( respiri prea repede) si de incordarea musculara cronica ( efectul stresului).
- Cand ne hiperventilam, introducem prea mult oxgen in corp, iar globulele rosii care trasnporta oxigenul la cellule, nu il pot descarca daca nu preiau la schimb o molecula de dioxid de carbon. Practic, schimbul gazos inseamna “ un oxigen contra unui dioxid de carbon”
- Tehnicile de relaxare practicate in fiecare seara au rolul de a reduce efectele stresului asupra ta si de a produce relaxarea musculara.
- Psihoterapeutii nostrii iti ofera inregistrari ale sedintelor de relaxare pentru a le putea asculta singur acasa.