Varsta a treia-depresie si psihoterapie
Continut articol
Varsta a treia- psihoterapia e recomandare sau necesitate?
Psihoterapia pentru varstnici este mai mult decat o recomandare, este o necesitate. De ce? Pentru simplul motiv ca, de la varsta a treia, corpul uman nu mai are performantele cu care ne-am obisnuit. Putin cate putin, cedeaza ba genunchii, ba gleznele, ba articulatiile, ba una, ba alta, auzul se diminueaza, vederea asijderea. Nici memoria nu mai e ca altadata.
Un varstnic sesizeaza mult mai greu decat un adult aparitia unei probleme la nivel psihic. Si nu de putine ori, cand cei din jurul lui incep sa se ingrijoreze, de obicei se descopera o patologie intr-un stadiu avansat.
Un psiholog poate identifica o simptomatologie specifica varstei a treia, iar daca exista si un diagnostic stabilit de medicul psihiatru, poate aplica teste suplimentare care sa stabileasca gradul de deteriorare cognitiva, reducerea/diminuarea atentiei, depistarea unui eventual debut de dementa…
Patologiile intalnite la varsta a treia acopera un spectru larg. Dar cele mai cunoscute in randul populatiei si care ar putea fi identificate la timp pentru a urma un program de ameliorare sunt tulburarile depresive, tulburarile de anxietate, confuzia si dementa.
Depresia la varstnici
In general, varstnicii sunt vulnerabili, situatia lor sociala variind de la individ la individ. Multi resimt lipsa unei activitati bine definite si valorizate de catre cei din jur.
Putin cate putin, peste retragerea sociala se suprapune sentimentul inutilitatii, iar pana la insingurare, nu mai e prea mult.
Apar regretele, sunt trecute in revista visurile neimplinite, problemele de azi sunt resimtite mai acut decat cele de ieri, chiar daca sunt aceleasi.
Incet incet, viata capata un gust amar, din ce in ce mai greu de suportat.
Simptomele depresiei, desi resimtite de batran, nu sunt si indentificate de acesta. In consecinta, aspectul constatarii ca “ceva nu e in regula” revine initial familiei sau altor persoane cu care varstnicul intra cel mai des in contact.
Procesul constatarii in maniera de mai sus este ingreunat de diferiti factori: lipsa unei culturi de preventie, lipsa ocazionala de interes, lipsa unui contact propriu-zis, interferenta unor evenimente negative care se soldeaza cu un doliu. In acest ultim caz, distinctia intre trairile, comportamentele provocate de un doliu si cele cauzate de depresie poate fi foarte dificil de realizat de catre membrii familiei.
Simptomele depresiei
Semnele depresiei la varsta a treia pot fi identificate prin observarea unor indicii cum ar fi:
- Dispozitie trista
- Oboseala, lipsa de energie
- Lipsa de interes pentru anumite activitati care inainte erau stimulative si ii faceau placere
- Insomnie/hipersomnie – fluctuatii ale somnului
- Incetinire/agitatie psihomotorie
- Aparitia unor sentimente de devalorizare
- Autoculpabilizarea
- Iritabilitate
- Activitatea este redusa mai mult decat ca de obicei
- Varstnicul da senzatia ca zace
- Diminuarea apetitului
- O lipsa de motivatie generalizata
- Scaderea capacitatii de concentrare
- Scaderea capacitatii de memorare si reproducere
- Aparitia dorintei de a muri
In momentul in care observati ceva din cele descrise mai sus, chiar daca varstnicul nu reclama nimic, apelati la un psiholog. Psihoterapia pentru varstnici inceputa la timp, va produce schimbarea de care are nevoie seniorul, pentru a-si prelungi Calatoria.
Autor: psiholog, psihoterapeut Alexandru Oros
Articole asemanatoare
Sunt depresiv?
Sunt depresiv? Aceasta e intrebarea. Ideea e ca nu trebuie sa confundam o...
Depresia simptome-un ghid practic pentru pacienti
Depresia simptome clasice Toata lumea s-a obisnuit cu simptomele depresiei de...