Tulburarea bipolara
Tulburarea bipolara afecteaza circa 2% dintre oameni. Este o tulburare psihotica care raspunde bine la tratament.
In acest articol vom analiza:
- Ce este tulburarea bipolara
- Simptomele episodului maniacal
- Cum se manifesta episodul depresiv
- Psihoterapia tulburarii bipolare
Continut articol
Ce este tulburarea bipolara?
Tulburarea bipolara este destul de des intalnita in practica de cabinet. Aceasta reprezinta o alternanta intre episoade maniacale si episoade depresive, Este un complex de simptome ce alterneaza nepredictibil, iar intre episoade sau la aparitia unui anume episod, fie depresiv, fie maniacal, apar manifestari psihotice sau psihoafective asociate. Uneori pot aparea atacuri de panica, anxietate, detresa ce pun pacientul intr-o stare de neputinta, de disperare in fata bolii.
Simptomele episodului maniacal
Un episod maniacal se refera la o stare afectiva agitata, de energie mare, de expansivitate, iritabilitate persistenta ce poate tulbura activitatea normala a pacientului, pe o perioada de cel putin doua saptamani.
Se considera ca este episod maniacal (dupa DSM) daca pacientul prezinta trei sau mai multe simptome dintre care:
- scaderea nevoii de somn
- o stima de sine exagerata
- o diminuare a atentiei pe o anumita sarcina
- o perturbare a atentiei, acesta fiind atras de stimuli ce nu au legatura cu ceea ce facea in mod uzual
- o dorinta de a vorbi aproape incontinuu
- implicarea excesiva in activitati placute, ce pot aduce prejudicii (cumparaturi, fara grija banilor, jocuri de noroc) fuga de idei etc
Posibilitatea existentei elementelor psihotice, comportament exotic, vestimentatie excesiv excentrica.
Caracteristici episod maniacal
Perturbarea de dispozitie este suficient de severa pentru a cauza o deteriorare semnificativa in functionarea profesionala sau in activitatile sociale uzuale, ori in relatiile cu altii, ori sa necesite spitalizare pentru a preveni vatamarea sa sau a altora.
Episodul maniacal daca nu este corelat cu manifestari psihotice, ofera o stare de bine, de grandoare, de energie si buna dispozitie, de vivacitate mare, ce ar dori sa fie oarecum permanenta caci pacientul se simte foarte bine, cheltuie mult, vorbeste mult, are idei multe si accentuate, putere de munca enorma.
Cum se manifesta episodul depresiv?
Episodul depresiv este la polul opus: lipsa energiei, scaderea stimei de sine, sentimente de vinovatie, de autoculpabilizare, de neputinta. De obicei, apare o neplacere accentuata, o nepasare sau lipsa de interes pentru lucrurile care pacientului ii placeau sau care il motivau. Lipsa de energie poate ajunge pana la durerea fizica. Exista si insomnie sau somnolenta mare. Gandurile negative pot fi de tip suicid.
Lipsa de energie, gandurile negative sunt atat de intense, incat perturba grav activitatea de zi cu zi a pacientului. Acesta, pe langa tratament medicamentos , necesita si internare.
Insomniile, lipsa poftei de mancare sau mancatul excesiv, tristetea accentuata, manifestarile psihotice, si atacurile de panica, completeaza tabloul clinic.
Frecventa tulburarii bipolare
Reaparitia unui episod depresiv major, schimbarea polaritatii starii afective intr-un interval de cel putin doua luni, poate indica diagnosticul de tulburare bipolara.
Dupa 40 ani, tulburarile legate de schimbarile de dispozitie sunt datorate si bolilor de tiroida sau altor dereglari hormonale.
In cazul unor dereglari ale tiroidei, o astfel de manifestare apare daca inainte de tulburarea hormonala au mai existat manifestari psihoafective clinice.
Pacientul, indiferent daca este intr-o faza ce necesita tratament medicamentos, fie ca este intr-o perioada de remisie , trebuie sa fie atent la stimulii ce pot genera aparitia simptomelor.
Este posibila fie aparitia unui episod depresiv, fie aparitia unui episod maniacal. Impreuna cu psihoterapeutul, pacientul va invata sa constientizeze starile afective, sa preintampine situatiile ce pot declansa simpomele .
Psihoterapia tulburarii bipolare
La baza lucrului cu pacientul bipolar sta psihoterapia. Incercam sa facem fata stresului, sa identificam gandul din spatele emotiei, sa ii schimbam comportamentul, ce poate duce la situatii alarmante pentru pacient. Psihoterapia face sa rodeasca increderea pacientului in sine zdruncinata foarte tare de boala.
Frecvent, pacientul este speriat ca ar putea fi iar sub imperiul manifestarilor psihotice, ca ar putea fi iar in detresa. Desi are o oboseala normala, este ingrijorat de posibilitatea aparitiei episodului depresiv si asa mai departe.
Desigur, vorbim de cazurile fericite care ajung la cabinetele de psihoterapie,. Mai sunt insa si cazuri de pacienti aflati in stare hipomaniacala sau hipotimica ce rar ajung intr-un cabinet psihologic. Acestia daca ajung, ajung aduse de rude. Vin si singuri, dar renunta repede, exact cand au mai multa nevoie de ajutor specializat.
Sa nu uitam ca manifestarile necontrolate ale episodului maniacal, desi sunt sub imperiul starii de bine, de euforie, de extravaganta, au efecte negative. Acestea sunt: cheltuielile supradimensionate in raport cu veniturile pacientului, stricarea relatiilor de serviciu etc.
Atentia psihoterapeutului va fi centrata pe identificarea starilor afective, si controlul acestora,. La semnalul de alarma, psihiatrul va decide daca este cazul reinceperii tratamentului medicamentos.
Autor: psiholog, psihoterapeut integrativ TANASE CLAUDIU
Articole asemanatoare
Metode de relaxare pentru anxietate
Exista cateva metode de relaxare pentru anxietate foarte simple. In acest...
Tulburarea bipolara
Tulburarea bipolara afecteaza circa 2% dintre oameni. Este o tulburare psihotica...