Program L-S 12-23

 Str. Alba, Nr. 12, Sector 4, Bucuresti

Tulburarea bipolara

Clinica Psihosucces

Clinica Psihosucces

Psihoterapie pentru tine

In acest articol vom analiza:

  • Ce este tulburarea bipolara
  • Simptomele episodului maniacal
  • Cum se manifesta episodul depresiv

Ce este tulburarea bipolara?

Tulburarea bipolara este destul de des intalnita in practica de cabinet.  Aceasta reprezinta o alternanta intre episoade maniacale si episoade depresive, Este un complex de simptome ce alterneaza nepredictibil, iar intre episoade sau la aparitia unui anume episod, fie depresiv, fie maniacal, apar manifestari psihotice sau psihoafective asociate. Uneori pot aparea atacuri de panica, anxietate, detresa ce pun pacientul intr-o stare de neputinta, de disperare in fata bolii.

Simptomele episodului maniacal

Un episod maniacal se refera la o stare afectiva agitata, de energie mare, de expansivitate, iritabilitate persistenta ce poate tulbura activitatea normala a pacientului, pe o perioada de cel putin doua saptamani.

Se considera ca este episod maniacal (dupa DSM) daca pacientul prezinta trei sau mai multe simptome dintre care:

  • scaderea nevoii de somn
  • o stima de sine exagerata
  • o diminuare a atentiei pe o anumita sarcina
  • o perturbare a atentiei, acesta fiind atras de stimuli ce nu au legatura cu ceea ce facea in mod uzual
  • o dorinta de a vorbi aproape incontinuu
  • implicarea excesiva in activitati placute, ce pot aduce prejudicii (cumparaturi, fara grija banilor, jocuri de noroc) fuga de idei etc

Posibilitatea existentei elementelor psihotice, comportament exotic, vestimentatie excesiv excentrica.

Perturbarea de dispozitie este suficient de severa pentru a cauza o deteriorare semnificativa in functionarea profesionala sau in activitatile sociale uzuale, ori in relatiile cu altii, ori sa necesite spitalizare pentru a preveni vatamarea sa sau a altora.

Episodul maniacal  daca nu este corelat cu manifestari psihotice, ofera o stare de bine, de grandoare, de energie si buna dispozitie, de vivacitate mare, ce ar dori sa fie oarecum permanenta caci pacientul se simte foarte bine, cheltuie mult, vorbeste mult, are idei multe si accentuate, putere de munca enorma.

Cum se manifesta episodul depresiv?

Episodul depresiv in schimb, ca orice depresie, este la polul opus: lipsa energiei, scaderea stimei de sine, sentimente de vinovatie, de autoculpabilizare, de neputinta. De obicei, apare o neplacere accentuata, o nepasare sau lipsa de interes pentru lucrurile care pacientului ii placeau sau care il motivau. O lipsa de energie ce poate duce pana la durerea fizica. Insomnie sau o somnolenta mare. Gandurile negative pot ajunge pana la suicid.

Lipsa de energie, gandurile negative, sunt atat de intense incat perturba grav activitatea de zi cu zi a pacientului. Astfel incat acesta, pe langa tratament medicamentos necesita si internare.

Insomniile, lipsa poftei de mancare sau opusul, mancatul excesiv, tristetea accentuata, de obicei este impanata cu tulburari asociate la bolnavul cu sindrom bipolar, adica manifestari psihotice, atacuri de panica.

Reaparitia unui episod depresiv major, schimbarea polaritatii starii afective intr-un interval de cel putin doua luni, poate indica un astfel de diagnostic, anume tulburare bipolara.

Este de vazut daca la cabinet aparitia unui pacient cu astfel de manifestari clinice, apare dupa 40 ani, tulburarile legate de schimbarile de dispozitie sunt datorate bolilor de tiroida,  un hipotiroidism sau a altor dereglari hormonale.

In cazul unor dereglari ale tiroidei, o astfel de manifestare apare daca inainte de tulburarea hormonala au mai existat manifestari psihoafective clinice.

Pacientul, indiferent daca este intr-o forma ce necesita tratament medicamentos, adica dupa o scurta perioada de la remisie , fie ca este intr-o perioada de remisie de de lunga durata, trebuie sa fie atent la stimulii ce pot genera aparitia simptomelor.

Fie aparitia unui simptom depresiv, fie aparitia unui episod maniacal, de aceia impreuna cu terapeutul, va invata sa constientizeze starile afective, sa preintampine situatiile ce pot declansa simpomele, asa numitii, triggeri.

La baza lucrului cu pacientul bipolar sta psihoterapia. Incercam sa facem fata stresului, sa identificam gandul din spatele emotiei, incearcam sa ii schimbam  comportamentul, ce poate duce la situatii alarmante pentru pacient. De asemenea, aceasta munca impreuna, face sa rodeasca increderea pacientului in sine, increderea pe care daca a avut-o, boala a zdruncinat-o foarte tare.

Frecvent, pacientul este speriat ca ar putea fi iar sub imperiul manifestarilor psihotice, ca ar putea fi iar in detresa, la o oboseala normala, este ingrijorat de posibilitatea aparitiei episodului depresiv  si asa mai departe.

Desigur, vorbim de cazurile fericite care des ajung la cabinetele de psihoterapie, mai sunt cazuri de pacienti aflati in stare hipomaniacala sau hipotimica ce rar ajung pe la noi sau daca ajung, ajung sub impulsul rudelor. Vin si singuri, dar renunta repede exact cand au mai multa nevoie de ajutor specializat.

Sa nu uitam ca manifestarile necontrolate ale episodului maniacal, desi sunt sub imperiul starii de bine, de euforie, de extravaganta, are efecte negative precum: cheltuielile supradimensionate in raport cu veniturile pacientului, stricarea relatiilor de serviciu etc.

De aceea, o atentie deosebita a psihoterapeutului va fi acordata  pe identificarea starilor afective, controlul acestora, iar la semnalul de alarma, se va actiona impreuna cu psihiatrul spre a vedea daca este cazul reinceperii tratamentului medicamentos.

Autor: psiholog, psihoterapeut integrativ Claudiu Tanase

Ia legatura cu noi

Articole recente

Simptome anxietate, un ghid practic pentru pacienti

Un ghid practic pentru pacienti in care gasesti informatii complete despre simptome anxietate, principalele tulburari de anxietate, cum stii ca ai un atac de panica, test online pentru determinarea atacului de panica, fobiei sociale si fobiei specifice, un program de psihoterapie in 5 pasi pe care sa-l folosesti cand ai o criza de panica.

Citeste articolul »

Ce este frica?

Frica este una dintre emotiile de baza cu care ne nastem.  Nou-nascutul are o frica de zgomote si de miscari bruste. Frica de moarte, frica

Citeste articolul »