Program L-S 12-23

 Str. Alba, Nr. 12, Sector 4, Bucuresti

Ce este frica?

Clinica Psihosucces

Clinica Psihosucces

Psihoterapie pentru tine

femeie cu frica

Frica este una dintre emotiile de baza cu care ne nastem.  Nou-nascutul are o frica de zgomote si de miscari bruste. Frica de moarte,  de abandon, de boala, de singuratate si  de umilire. Toate sunt frici psihologice care apar mai tarziu in viata.

​In acest articol ne propunem:

  • sa definim frica
  • cele trei niveluri ale fricii

Ce este frica?

Frica este o stare emotionala creata de mintea noastra in unele situatii incerte. Atunci cand nu stim ce urmeaza sa se intample, ne imaginam viitorul, pozitiv sau negativ. Atunci cand scenariul este negativ si credem ca se va intampla ceva rau , ne cuprinde teama.

De cele mai multe ori,  frica, este cauzata de lipsa increderii in sine care are doua componente:

Teama ca nu suntem suficient de buni, de destepti, de frumosi, de talentati, etc.
Teama ca nu meritam sa fim iubiti.

La prima vedere, raspunsul la intrebarea ” ce este frica?” pare  evident . De obicei, lucrurile evidente  sunt cel mai greu de definit (a observant Motesquieu). Despre fricacu totii stim ceva, cu totii am simtit-o si e greu sa infrunti ceva ce nu cunosti cu precizie.

Frica-un sentiment sanatos

Frica este, pana la un punct, un sentiment sanatos care ne determina sa privim cu seriozitate consecintele actiunilor noastre, dar apoi poate deveni o capcana. Aceasta ne va limita existenta, impiedicandu-ne inaintarea catre obiectivele vizate si consumandu-ne energia, inutil. Intr-o situatie de pericol, e sanatos sa simti frica. In schimb, daca ne raportam la povestea cu drobul de sare, anxietatea anticipatorie este nesnatoasa.  In doze mici, ea se transforma in prudenta si permite luarea unor masuri de precautie. Ignorarea completa a fricii, optimismul nesanatos, este la fel de toxic ca si exagerarea . 

Clasificarea fricii

Pentru a putea intelege mai usor frica, voi face o impartire pe trei niveluri:

Nivelul

Temerile comune, legate de o problema specifica:

  • teama de a vorbi in public,
  • groaza de boli sau accidente,
  • fteama de a fi agresat .

Fiecare dintre noi are temerile lui specifice. Ele sunt de obicei legate de experienta personala.  Aceste angoase au aparut ca urmare a unor experiente de viata in care ati trait disconfort intens. De exemplu, un moment penibil cand ati vorbit in fata clasei sau ati fost victima unui accident. 

Nivelul II 

Acest nivel are un carater integrator, ce cuprinde diferite situatii anticipatorii . Aici se pot intalni, frica de a fi refuzati,  de faliment, de dezaprobare,  de singuratate.

Nivelul III 

Acest nivel este reprezentat de o unica angoasa , legata de tine insuti: teama ca nu vei reusi, ca nu esti in stare,  ca  un faci fata. Daca ne analizam gandurile , vom descoperii ca in spatele fiecarei experiente de  teama, se afla convingerea ca nu vei fi in stare sa infrunti ceea ce realitatea iti pune in fata.

Cu alte cuvinte, frica nu exista “in sine” ci numai in legatura cu o anumita situatie. In plus, nu se raporteaza la momentul prezent, ci si la viitor apropiat sau indepartat. In psihologie, spunem ca predictiile se autoimplinesc.  Ceea ce ne sperie, se intampla pentru ca ne programam, iar noi nu ne mai luptam cu teama, ci cu problema pe care trebuie sa o rezolvam.

Frica este deci o imagine mentala pe care ne-o formam despre un eveniment posibil din viitor. Aceasta  imagine e formata plecand de la ideea ca atunci cand se va intampla, nu vom fi capabili sa-i facem fata.

Intrebarea daca am sti cum pot fi infruntate aceste probleme, de ce ne-ar mai fi frica?” merita pusa. Raspunsul este evident. Prin urmare, frica nu este altceva decat convingerea noastra ca suntem lipsiti de raspunsuri eficiente la o anumita problema, situatie posibila.

Mai bine fara ?

Cred ca multi dintre noi ne-am gandit  “ce bine ar fi daca nu ar mai exista frica”. Aceasta este o eroare deoarece, frica naturala si sanatoasa  ne obliga sa fim vigilenti si prin aceasta ne permite, autoprotectia. Atata timp cat suntem capabili sa incercam lucruri noi, angoasa va fi mereu prezenta.

Unica posibilitate de a anula sentimentul de angoasa , este de a ne obliga sa ne miscam numai in domenii pe care deja le cunoastem. Aceasta este insa echivalent cu a ne condamna la “moarteintelectuala si spirituala

Independent de experientele si capacitatile pe care le deprindem, de fiecare data cand vrem sa infruntam un domeniu nou , vom simti teama.  Ulterior, cand domeniul respectiv devine parte a experientei noastre, ingrijorarea specifica va dispare.

Ti-am pregatit un material gratuit, valoros Programul in 4 etape ca sa-ti controlezi fricile

Ia legatura cu noi

Articole recente

Sunt singur

Sunt singur. De ce? Sunt singur sau singura, desi am mai multe calitati. iti suna cunoscut? A fost maica-mea pe la mine si mi-a povestit

Citeste articolul »
Call Now Button