Program L-S 12-23

 Str. Alba, Nr. 12, Sector 4, Bucuresti

Curajul de a fi tu insuti

Clinica Psihosucces

Clinica Psihosucces

Psihoterapie pentru tine

 

Curajul de a fi tu insuti inseamna  sa invatam sa ne iubim.  Iar pentru asta, trebuie  sa ne  acceptam asa cum suntem, cu bune si cu rele, cu defecte si calitati. Curajul de a fi tu insuti inseamna sa-ti  acorzi credit, gresind, permitandu-ne sa gresim. Sa lasi perfectionismul deoparte si sa-ti acorzi sansa sa gresesti pentru a ne invata lectiile si a deveni mai bun.

In acest articol vom analiza:

  • Ce inseamna sa fii tu insuti
  • Sa inveti sa te iubesti;
  • Sa indraznesti sa te respecti;
  • Sa te responsabilizezi
  • O sugestie pentru a fi tu insuti

Unii dintre noi, inca gresim si ne tot intrebam “de ce sunt iar in aceasta situatie?”. Altii dintre noi, am cules, inteles, sedimentat si aplicat, ceea ce am invatat din propriile greseli si am mers mai departe, invatandu-ne lectia.  Este minunat sa ne acceptam asa cum suntem si sa incetam sa ne mai criticam. Critica este inamicul nostru numarul 1, ea ne ridica si tot ea ne coboara. Critica ne permite sau nu, sa crestem spiritual si sa ne dezvoltam, devenind mai buni, mai increzatori in fortele proprii.

Cum ai putea sa ai curajul si sa fii tu insuti?

Curajul de a fi tu insuti se sprijina pe 3 ancore:

  • A invata sa te iubesti;
  • A indrazni sa te respecti;
  • A-ti asuma riscul autoresponsabilizarii

A te iubi inseamna sa te pretuiesti, sa te valorizezi, sa fii constient de calitatile tale.  A te respecta inseamna sa stii sa spui NU, sa pui limite persoanelor intruzive, sa fii in pozitia win-win.

A te autoresponsabiliza inseamna sa constientizezi rolul tau in conflicte sau contributia ta la anumite probleme cu care te confrunti,. Este curajul de a-ti spune opinia.

A fi tu insuti-lectia unu

A ne respecta principiile, corpul, a fi flexibili fara a-l lasa pe celalalt sa ne agreseze sau sa ne jigneasca, presupune indrazneala de a ne respecta pe noi insine.  A avea curajul de a iesi dintr-o relatie de dependenta sau o relatie proasta, fara a mai nega comportamentul abuziv al partenerului, inseamna a indrazni sa ne respectam pe noi insine.

Inseamna ca ne acordam sansa de a vedea luminita de la capatul tunelului. Sa invatam sa ne  dorim o viata mai buna, alaturi de un partener care sa ne respecte pentru ca si noi ne respectam. A fi tu insuti presupune ca meriti  sa fii  iubit. Am invatat ca este bine sa ne iubim si sa ne acceptam asa cum suntem.

A fi tu insuti-lectia doi

Si dupa ce am invata ca este ok sa ne acceptam pe noi insine asa cum suntem si ne-am oferit sansa de a vedea luminita de la capatul tunelului, urmeaza pasul hotarator . Acesta este sa ne asumam riscul autoresponsabilizarii. Orice am hotarit in privinta noastra, orice lectie am invatat, orice am intreprinde, inseamna de fapt sa ne asumam faptele noastre. A fi responsabili de ceea ce facem, inseamna sa ne asumam lucrurile, faptele, gandurile, comportamentele noastre.

A fi tu insuti-lectia trei

A treia lectie se refera la a ne asuma propriile greseli si fapte, hotarari bune sau mai putin bune, a ne asuma si invata din propriile gresile.

Iti propun acum o sugestie pozitiva care te ajuta sa te accepti pe tine insuti , pe care sa o repeti in fiecare zi, de cel putin 3 ori pe zi, timp de 21 de zile : “Ma iert, ma iubesc si ma accept asa cum sunt”.

Autor: psiholog -psihoterapeut, Matei Dorotheea

 

Ia legatura cu noi

Articole recente

Sunt singur

Sunt singur. De ce? Sunt singur sau singura, desi am mai multe calitati. iti suna cunoscut? A fost maica-mea pe la mine si mi-a povestit

Citeste articolul »
Call Now Button