Gandirea pozitiva. Fiti regizorii gandurilor voastre
Gandirea pozitiva este un concept pe care il auzim des, dar il aplicam rar. Multi confunda gandirea pozitiva cu transformarea negrului in alb. Te-a calcat cineva pe picior in tramvai, iar tu trebuie sa iti spui in gand ” e minunat, ma simt foarte bine”. Fals! Gandirea pozitiva nu inseamna sa te minti pe tine, ci sa fii realist. Nu e o catastrofa ca te-a calcat pe picior, dar este neplacut. Altfel spus, nu e cel mai rau lucru posibil care ti-se putea intampla. Acest articol isi propune sa evidentieze rolul pe care il are modul in care gandim asupra calitatii vietii noastre, al relatiilor pe care le avem, al starilor emotionale de care depinde atat sanatatea fizica, cat si cea psihica.
Concepte definite in articol:
- ce nu este gandirea pozitiva
- modele de ganduri negative
- ce inseamna sa gandesti pozitiv
Continut articol
Ce nu este gandirea pozitiva
Toti oamenii gandesc, dar modul in care gandim este determinat de istoria noastra personala (familia in care ne-am nascut, modul in care am fost educati, modelele pe care le-am avut etc). Gandurile se transforma apoi in credinte cu privire la propria persoana, la ceilalti si la viata. Exista un mod de a gandi pozitiv sanatos si unul nerealist. Cand esti intr-o situatie de criza sau de pericol, a-ti spune ca ” nu se intampla nimic” este o forma de negare nesanatoasa. Acest optimism derivat din negare, te tine in pasivitate in loc sa cauti o solutie.
Felul in care gandesti iti determina succesul
Unii oameni traiesc cu sentimentul ca esecul propriilor vieti se datoreaza celorlalti, viciilor si adisitudinilor vietii sau hazardului, neconstientizand propria lor responsabilitate vis a vis de modul in care gandesc si actioneaza. Putini sunt aceia care constientizeaza ca felul in care gandesc le determina succesul sau esecul in viata.
Pentru cei mai multi existenta unui ,,tap ispasitor”- anumite caracteristici fizice, o situatie economica precara, faptul de a se fi nascut intr-o familie dezorganizata, agresiva sau faptul de fi avut parte de niste experiente traumatizante (moartea unuia sau ambilor parinti in copilarie) etc – reprezinta o scuza pentru viata lipsita de sens si neimplinita pe care o duc.
Ganduri negative despre tine
Gandurile negative: sunt prost, sunt un ratat, ceilalti sunt rai si invidiosi, toti barbatii sunt porci, toate femeile sunt curve, oamenii profita de tine, nu te poti baza pe nimeni, viata e nedreapta, nu poti fi in siguranta etc
Gandurile negative cu privire la propria persoana ii impiedica pe oameni sa isi foloseasca potentialul la maxim, ratand sanse de a avea profesia dorita, de a promova, de a-si realiza hobby-uri ( calatorii, pasiuni ca dans, pictura sau gastronomie etc), de a-si face o familie (sunt urat, cine se uita la mine), de a avea copii (nu pot fi o mama/tata bun, sunt prea batran/batrana).
Aceste ganduri genereaza emotii negative ca tristete si frustrare. Ele faciliteaza aparitia unor stari depresive prin instalarea vidului interior, al lipsei de sens al vietii. Tristetea datorata pierderii unor idealuri, a unor neimpiniri pot fragiliza plamanii si duc de multe ori la boli in sfera respiratorie.
Ganduri negative despre altii
Gandurile negative cu privire la ceilalti ne afecteaza relatiile. Omul este o fiinta sociala si nu poate trai singur. Daca oameni cred ca ceilalti sunt rau intentionati, ii voi evita pe ceilalti, iar credinta ca sunt superiori celorlalti ii va face pe oameni sa ii evite.
Aceste ganduri genereaza emotii ca frica si furie. Oamenii pot ajunge sa se izoleze sau sa fie indepartati putand dezvolta diferite tulburari de personalitate, fobie sociala, dar si depresie. Accesele de furie care pot aparea, favorizeaza accidentele vasculare cerebrale si chiar infactul.
Ganduri negative despre viata
Gandurile negative legate de viata pot duce la aparitia tulburarilor anxioase si depresie. „Viata nu-mi aduce nimic bun, e nedreapta, e periculoasa”. Oamenii care vad pericole peste tot au peponderent emotii ca frica si anxietate (o neliniste cu privire la ce se poate intampla in viitorul apropiat sau indepartat- pot sa ma imbolnavesc grav, pot sa-mi pierd jobul, casa etc).
Ce inseamna sa gandim pozitiv si realist
Realitatea este ca, daca gandim realist (am picat examenul pentru ca nu am invatat suficient si nu pentru ca sunt prost) atunci vom avea la indemana si solutiile pentru o viata satisfacatoare. Avem deci posibilitatea de a alege sa traim in continuare o viata neimpliinita sau sa ne schimbam.
Ganduri pozitive: am o viata buna, am prieteni devotati, familia mea este unita, viata e frumoasa etc. Ele sunt generatoare de o stare de bine, emotiile pe care oamenii le vor avea sunt de fericire, bucurie, impinire si vor putea sa treca cu mai multa usurinta peste provocarile inerente ce apar in viata.
Pentru a avea o o viata traita plenar, oamenii au nevoie de un serviciu la care sa merga cu placere, un sentiment al utilitatii (am pentru cine sa traiesc), obiective pe termen lung (calatorii initiatice, a avea o livada, o cabana la munte etc).
Efecte gandire negativa
Frica si anxietatea pot duce la aparitia bolilor psihosomatice. Sindromul de colon iritabil , ulcerul, afectiunile renale, pot fi provocate de aceste emotii. Daca pot piede tot cea ce am, daca nu pot fi fericit implinit, ce sens mai are sa traiesc? Acestea sunt ganduri care alimenteaza depresia si care, de cele mai multe ori, este asociata cu atacul de panica.
Autor: psiholog Cristina Patrascu
Articole asemanatoare
Curajul de a fi tu insuti
Curajul de a fi tu insuti inseamna sa invatam sa ne iubim. Iar pentru...
Gandirea pozitiva. Fiti regizorii gandurilor voastre
Te-a calcat cineva pe picior in tramvai, iar tu trebuie sa iti spui in gand " e...