Ai succes? Testul care prezice succesul in viata
Continut articol
Ai un job de succes?
Ce cuvinte iti vin rapid in minte cand te gandesti la “TERAPEUT“? Scrie cel putin 10 cuvinte, fara sa te opresti si fara sa cauti sa fie o legatura logica intre ele. De exemplu, nu scrie terapeut, psihoterapeut, coach, consilier pentru ca sunt cuvinte care ao legatura intre ele, asa cum casa, are cu usa.
Acum, fa acelasi lucru, dar pornind de la cuvantul “ JOBUL MEU”. La fel, cat mai spontan. Compara cele doua liste. In care lista ai mai multe cuvinte pozitive, frumoase? Daca in lista “jobul meu” predomina cuvinte negative ( urat, obositoare, conflict, tristete etc), daca vrei sa ai succes, poate e momentul sa faci o schimbare.
Povestea neincrederii lui Mihai
Imagineaza-ti acum ca esti terapeut si discuti cu Mihai.
Mihai are 13 ani, este in clasa a VI-a si nu are incredere in el, este timid. La prima intalnire, i-ai cerut sa faca un desen cu familia lui si a schitat cateva siluete pe care apoi le-a mazgalit, nemultumit ca nu arata bine.
Printre desenele hasurate, remarci un cap fara corp, cu expresie faciala ironica, foarte frumos desenat. Iti arati entuziasmul si ii spui ca ” are talent si e creativ “.
Parintii se plang ca Mihai se blocheaza la scoala, cand nu stie raspunsul la o intrebare.
Sedinta a doua de psihoterapie- importanta validarilor
La a doua sedinta, il intrebi ce calitati are si iti spune ca e ” creativ“. Isi scoate imediat un bloc de desen si iti arata mandru cateva desene. Ii faci o poza celui mai frumos desen. Mihai are luminite in privire.
Incepeti o poveste impreuna, fiecare cu cate o idee, pornind de la desenul cu omuletii de hartie. Initial, dupa ce tu incepi cu “ traiau intr-o carte niste omuleti de hartie care au evadat “, el continua, ” dar au cazut de pe masa si au murit. Sfarsit!”.
Tu ii raspunzi, zambind: ” hai sa nu-i omoram din primul episod, sa mai lungim actiunea. Sa spunem ca unul dintre ei, in cadere, si-a rupt piciorul. Cine vrei sa fie: mama, tata, baiatul sau sora?”
Copilul decide ca tatal, asa ca mergeti mai departe. “ Vrei sa fie o misiune comica sau inspaimantatoare? “
Cu intrebarile potrivite, povestea capata contur: omuletii de hartie trec prin mai multe peripetii si in final, vor ajunge sa cucereasca lumea (NB Se hranesc cu servetele si dupa fiecare portie, isi dubleaza dimensiunile, asa ca in scurt timp, vor ajunge cat un bloc).
In tot acest timp, copilul care nu are incredere in el, continua sa coloreze si sa faca fraze tot mai lungi. La final, iti arata desenul si te intreaba daca nu vrei sa-l fotografiezi si pe acesta.
Efectul neuronilor in oglinda
Deci, cum a fost sa-ti imaginezi asta? Te-am facut sa te simti mai bine?
Atunci cand cel din fata ta are o emotie, se activeaza neuronii gemeni din creierul tau . Cu ajutorul empatiei, poti sa decodifici corect si sa intelegi emotiile celuilalt.
Mihai a fost mandru de povestea si de desenul sau. Daca ti s-au activat neuronii empatiei, ar trebui sa simti si tu increderea lui Mihai.
Nu trebuie sa fii un geniu ca sa faci lucruri extraordinare.
West Point este cea mai prestigioasa scoala militara din lume. Pregatirea pentru admitere dureaza doi ani, iar fiecare candidat trebuie sa fie aprobat de un membru al Camerei Reprezentantilor Statelor Unite ale Americii. 5000 de tineri se “bat” pentru 1300 de locuri, in fiecare an.
Cu toate acestea, se intampla un lucru paradoxal: dupa 7 saptamani de la admitere, 300 de studenti abandoneaza.
De ce renunta oamenii dupa ce s-au pregatit intens, 2 ani de zile? Aceasta e marea intrebare.
In aceste 7 saptamanii, cadetii intra intr-un program de antrenament foarte dur, numit ” Tabara bestiei“.
Ecuatia succesului
Angela Duckworth si-a propus sa gaseasca o formula prin care sa prevada, care sunt cei care renunta si care sunt cei care vor reusi.
Angela a creat o ecuatie a succesului:
talent x efort = abilitate
abilitate x efort = rezultate
Ce observam? Efortul apare de doua ori.
Combinatia dintre perseverenta si pasiune este esentiala pentru succesul nostru.
Acum intelegi, de ce spuneam ca nu trebuie sa fii geniu ca sa faci lucruri exceptionale?
Am vazut oameni superdestepti si talentati care au renuntat sa profeseze de frica mediocritatii.
Testul care prezice succesul
Pana sa descopar testul GRIT, m-am intrebat deseori care ar putea fi motivul.
Testul GRIT iti arata daca vei avea succes pana la nivel de excelenta, in orice domeniu .
Cine are un scor ridicat la acest test, nu trebuie sa parieze 1 milion de euro ci sa-l castige. Ai toate sansele sa ajungi numarul unu. Dar ceea ce este cu adevarat extraordinar este ca tu poti sa-ti imbunatatesti scorul Grit.
Acest lucru ii da posibilitatea oricui, daca isi gaseste pasiunea si isi dezvolta perseverenta, sa aiba succes. Asta inseamna ca e nemaipomenit daca iti place sa vindeci suflete, trebuie doar sa muncesti tu cu tine, ca sa inveti sa insisti, sa nu dai inapoi.
Apropo de perseverenta: stiai ca studiile lui Stanislav Grof demonsteraza ca un copil nascut prin cezariana este mai putin perseverent decat un copil nascut natural?
Copiii care trec prin travaliul nasterii, invata sa lupte, sa se forteze ca sa depaseasca blocajele din timpul expulziei.
A, da, ca sa nu uit Fa testul GRIT aici
Articole asemanatoare
Cum sa mananci mai putin cu 30%
De ce sa mananci cu stanga? O echipa de cercetatori a descoperit ca daca...
Stres: tratament pentru nervi si stres
Stres: de ce trebuie sa inveti sa-l gestionezi ? Legatura dintre cuvintele tale...