Cand sa facem dezvoltare personala?
Dezvoltare personala, zic unii, evolutie spirituala, spun altii. Dezvoltarea personala nu este doar un subiect in tendinte, ci a reprezentat, inca din cele mai vechi timpuri, unul de interese. Conform definitiei, “dezvoltarea personala este reprezentata de un proces personal, prin care schimbarile sunt la nivelul persoanei, prin tainele autocunoasterii si dobandirea de abilitati si comportamente noi”.
In acest articol ne propunem:
- Sa definim dezvoltarea personala
- Importanta dezvoltarii personale
- Avantajele
- Cat timp trebuie sa faci dezvoltare personala
Continut articol
Ce intelegem prin dezvoltare personala?
Conceptul poarta si denumirea de “self help” sau “evolutie personala” si cuprinde totalitatea activitatilor formale si informale, a experientelor, care au unic scop acela de a imbunatati starea de constientizare, de a descoperi noi talente, de a dezvolta noi abilitati personale si de a imbunatati calitatea vietii, astfel inca in viitor sa se indeplineasca aspiratiile profesionale si personale.
Altfel spus, dezvoltarea personala reprezinta un proces continuu de reprogramare a mintii, care vizeaza urmatoarele directii:
- imbunatatirea starii de clarificare mentala;
- dezvoltarea abilitatilor personale;
- stabilirea unor directii mult mai clare in zona personala si profesionala.
Dezvoltarea personala inseamna sa exprimi emotii adecvate
Sa razi la o inmormantare pare absurd. Dar sa zambesti cand cineva te raneste? Multi oameni nu stiu ca au dreptul sa aiba emotii. Emotiile sunt normale, dar trebuie sa fie adecvate ca intensitate si mod. Nu s-a terminat lumea daca am spart un pahar. Nu plang trei zile dupa ce ma uit la Titanic. Nu rad in timp ce cineva ma loveste. Toate aceste exemple, reprezinta emotii inadecvate ca tip ( rad in loc sa fiu speriat sau catastrofizez pentru o greseala minora)
Dezvoltare personala inseamna sa actionezi
Multe persoane sunt intelectuali desavarsiti. Doar ca raman in zona lipsei de actiune. sunt fini cunoscatori ai problemei lor, dar nu fac nimic concret ca sa schimbe ceva. A avea o dezvoltare personala buna, inseamna sa ai comportamente noi.
Ce nu este dezvoltare personala
Foarte multe persoane asociaza conceptul de dezvoltare personala cu articole, cursuri, carti, citate motivationale, energia si gandirea pozitiva, spiritualitate, iar lista poate continua pana la infinit. Altfel spus, multe persoane citesc blog-uri, carti sau merg la cursuri, in ideea de a se dezvolta personal. Citind despre dezvoltare personala si facand diversele metode, asta nu inseamna ca ai reusit sa te schimbi.
Dezvoltarea personala incepe in cabinetul psihologic, unde un specialist te ajuta sa intelegi trecutul, astfel incat sa ai un viitor asa cum ti-ai dorit. Atunci cand spui dezvoltare personala spui, de fapt, rezultate. Tu esti singurul care poate decide ce vrei sa faci cu viata ta, iar cel mai bun exemplu il reprezinta rezultatele, nu potentialul pe care il ai. Rezultatul si potentialul sunt doua lucruri total diferite.
De ce este importanta dezvoltarea personala?
Dezvoltarea personala te ajuta sa explorezi resursele pe care le ai la dispozitie, dar pe care nu le-ai descoperit inca. Te ajuta sa te cunosti mai bine, sa iti descoperi punctele forte si pe cele slabe, dar si sa lucrezi la ele in fiecare zi.
Toate aceste lucruri vor duce la o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii personale si profesionale. Primul pas este sa intelegi ce iti doresti si pe ce planuri ai de lucrat. Pentru asta ar fi bine sa evaluezi siuatia in care te afli, cat de multumit esti de tine, intr-un mod realist.
Ce obtii prin dezvoltare personala?
- Descoperi calitati si abilitati pe care nu stiai ca le detii;
- iti dezvolti creativitatea si spontaneitatea;
- iti schimbi cu 360 de grade opinia despre propria persoana;
- vei capata mai multe incredere in tine;
- relatiile cu cei din jur se vor imbunatati;
- vei invata lucruri noi;
- te vei adapta mult mai usor la schimbari;
- vei iesi din zona de confort si vei incerca si activitati spontane.
Nu este doar dezvoltare personala, cat si profesionala!
Cele doua medii se intersecteaza, invariabil. Din punct de vedere profesional vei putea sa:
- iti identifici mai usor abilitatile;
- sa iti descoperi punctele tari si punctele slabe;
- sa iti stabilesti obiective pe termen lung;
- sa treci la actiune.
Dezvoltarea personala necesita timp si rabdare
Dezvoltarea personala este un proces amplu de auto-cunoastere, ce necesita mult timp, rabdare si munca individuala. Oamenii nu se pot schimba intr-o saptamana sau intr-un an. Ei traiesc un proces continuu de care ar fi bine sa fie constienti.
Dezvoltarea personala implica practica si analiza si multe schimbari. Daca erai o persoana care avea incredere in oameni, dupa acest proces vei invata sa nu mai ai asteptari.
Poti face greseli in dezvoltarea personala?
In dezvoltarea personala nu exista greseli pentru ca invatam continuu. Oamenii percep situatiile tragice drept esecuri, dar menirea lor este sa ne invete. Trebuie sa fim doar atenti.
Pentru autodezvoltare este necesar sa iti revizuiesti trecutul, in special momentele negative. Pentru ca in caz contrar, traumele, frustrarile, durerile, vor reveni daca nu sunt rezolvate.
Arunca un ochi spre lumea ta launtrica. Aceasta etapa s-ar putea sa dureze mult, poate chiar toata viata. Uneori, procesul de complica din cauza neincrederii in propria persoana, insa dupa un anumit momentul, linistea te va cuprinde.
Ar fi bine sa intelegi ca nu exista o cale corecta de dezvoltare. Buddha spune ca omul are o singura obligatie – aceea de a fi fericit! Aceasta este motivatia universala, valabila pentru fiecare om in parte.
Autor psiholog Cristian Munteanu
Articole asemanatoare
Cand sa facem dezvoltare personala?
Dezvoltarea personala inseamna sa faci, nu doar sa stii. Iesi din zona de confort.