Anxietatea la copii nu este deloc rara Unii cred ca timiditatea este anxietate. Anxietatea la copii nu este nici timiditate, nici rasfat. Copilul anxios nu este obligatoriu sa fie timid. Exista chiar copii foarte siguri pe ei ( in aparenta), agresivi, dar anxiosi. Astfel vorbim de doua categorii de copii anxiosi. Copilul anxios -agresiv si copilul anxios-sensibil.
Copilul anxios-agresiv
De multe ori isi bate colegii sau fratii, dar se teme sa doarma singur, de exemplu.
Copilul anxios-sensibil
Copilul este mai degraba sensibil si de multe ori victima copiilor batausi. Anxietatea are si o baza genetica, mostenita de la parinti, dar se si invata, tot de la parinti sau ingrijitori.
Copilul anxios a suferit de multe ori traume emotionale in primul an de viata: a asistat la tipete si certuri in familie, a fost expus la zgomote puternice sau a fost bruscat, zgaltait sau chiar lovit.
Aceasta anxietate il face sa aiba un sistem de alarma labil precum alarma unei masini care se declanseaza cand trece o pisica.
Psihoterapia copilului anxios urmareste vindecarea traumelor din perioada preverbala si deprinderea de catre copil a unor tehnici de inteligenta emotionala.