
rata de vindecare a insomniei
Insomnia are ca simptom principal dificultatea de adormire ( insomnie de adormire) sau trezirea la scurt timp dupa adormire sau somn nesatisfacator ( insomnie de trezire).
Dificultatea de a adormi sau de a avea un somn satisfacator ca durata si calitate, se manifesta de cel putin 3 ori pe saptamana.
Insomnia trebuie sa fie suficient de severa incat sa produca oboseala marcata in timpul zilei, iritabilitate sau perturbarea activitatii.
Exista insomnii produse de alte tulburari psihice cum ar fi depresie, atac de panica, tulburare obsesiv-compulsiva.
Unele boli organice, mai ales cele insotite de dureri sau atunci cand exista un prognostic sumbru ( cancer), au ca simptom principal si insomnie.
Ca sa punem diagnosticul de insomnie primara nu trebuie sa avem nici o boala psihica sau fizica, asociata. De asemenea, trebuie sa excludem consumul excesiv de cafea sau energizante sau amfetamine. Insomnia trebuie sa apara de minim 3 ori pe saptamana, cel putin o luna de zile.
Insomnie-cauze
Persoanele care sufera de insomnie au o predispozitie spre ruminatii ( rumegarea gandurilor) sau experimenteaza o situatie de viata stresanta, un conflict interior. De cele mai multe ori, insomniacii nu au incredere in ei si de aceea oscileaza mult in legatura cu directia pe care sa o apuce.
O alta trasatura de personalitate este perfectionismul, adica vesnica nemultumire in legatura cu faptul ca nu a iesit perfect.
Pacientii cu insomnii au o anxietate bazala crescuta adica un sistem limbic mai sensibil care ii face sa fie in alerta, mai tot timpul.
Tulburari de somn
In afara de insomnii, in tulburarile de somn intalnim si hipersomnii. Acuza principala in hipersomnii este somnolenta prelungita in timpul zilei sau atacuri de somn nejustificate de o durata inadecvata de somn ( persoana adoarme brusc).
Persoanele care luceraza in ture sau adolescentii care se culca dupa miezul noptii pot suferi de tulburarea ritmului somn-veghe. In acest caz, se deregleaza ritmul somn-veghe normal, iar peroana transforma noaptea in zi si invers.
Insomniaci celebri
VIP
Cheryl Hines de mai bine de 20 de ani, sufera de insomnie. Actrita isi omoara plictiseala din noptile fara somn, fumand sau rontaind seminte, fapt care i-a produs probleme cu greutatea.
Charlize Theron adoarme dupa trei noaptea. Ca sa faca fata insomniei, actrita isi invita prietenii la o cina prelungita.
Drew Barrymore a avut o viata agitata cu droguri si alcool de la varste foarte mici. Actrita are insomnii pana la patru dimineata si singurul remediu care functioneaza este cititul unei carti.
Psihoterapie insomnie
- Imaginati-va ca priviti o tabla neagra, o creta si un burete.
- Imaginati-va ca scrieti cifra 1 in mijlocul tablei. Privit-o cateva minute cu ochii mintii. Stergeti apoi cifra 1 si undeva intr-un colt scrieti cuvantul “somn” pe care il priviti un moment si apoi il stergeti.
- Continuati procesul de scriere a unei cifre pe care apoi o stergeti si scrieti cuvantul somn in coltul tablei.
- Exista comportamente pe care ti-le recomand inainte de adormire:
- o plimbare de 30 minute,
- mersul cu talpile goale prin casa,
- o baie calda cu cateva aspirine dizolvate in apa
- o faza de trecere de la activism la somn, cum ar fi cititul unei reviste sau ascultarea unei muzici relaxante
- Daca visezi urat, poti analiza visul cu psihoterapeutul tau.
- Visul reprezinta o forma mascata a unei dorinte inconstiente.
- Freud a spus ca visul este calea regala spre inconstient