Stres: tratament pentru nervi si stres
Continut articol
Stres: de ce trebuie sa inveti sa-l gestionezi ?
Legatura dintre cuvintele tale si boala
Foarte multi oameni nu fac legatura intre modul in care gandesc si afectiunile pe care le au.
Expresii care imbolnavesc:
- ,,Mi-a ajuns cutitul la os”,
- ,,Nu-l mai pot inghiti”,
- ,,Problema asta ma omoara”,
- ,,Imi frangi inima”,
- ,,Imi bat capu cu ….”
- , ,,Nu vreau sa te mai vad”,
- ,, Nu vreau sa te mai aud”,
- ,,Nu pot trai fara tine”
Aceste expresii, spuse de multe ori si cu o emotie puternica, fac creierul sa se conformeze. Este o ,,protectie” inconstienta,fata de niste situatii ce nu ne pun cu adevarat viata in pericol. Situatiile de a fi ranit, de a fi parasit de partener sau de a avea probleme la serviciu, nu ne pun viata in pericol. Cu toate acestea, creierul reactioneaza la ele ca la niste adevarate pericole .
Nu ma iubesc=ma imbolnavesc
Berie Siegel spune in cartea sa ,,Iubire, medicina si miracole”: ,,problema fundamentala cu care se confrunta majoritatea pacientilor este incapacitatea de a se iubi pe ei insisi, determinata de faptul ca nu au fost iubiti de altii intr-o perioada cruciala a viietii.
In majoritatea cazurilor, e vorba de copilarie – cand relatiile cu parintii ne cizeleaza modalitati de a reactiona la stres. Ajunsi adulti, repetam aceste reactii si devenim vulnerabili in fata bolilor, iar personalitatea noastra determina adesea natura bolilor pe care le contractam…… . Capacitatea de a te iubi pe tine insusi , laolalta cu a iubi viata, acceptand fara rezerve faptul ca nu va dura vesnic, iti da putinta de a imbunatati calitatea vietii”.
Sunt descrise cazuri ale unor oameni care nu s-au iubit si care au dezvoltat boli grave, unele considerate incurabile. Exista o legatura dintre situatiile de viata ale pacientilor si emotiile neexprimate si bolile cu care au fost diagnosticati.
Tot ce este prea mult in viata unui om – mancare, alcool, munca, distractie- vorbeste despre o suferinta profunda, de niste emotii intense, exprimate prea putin sau refulate care conduc in final, la boli cronice sau incurabile.
Toate fiintele vii se confrunta cu stresul. Stresul este o tensiune la care sunt supuse de catre stimulii ce actioneaza asupra lor. In cazul oamenilor, stresul de cele mai multe ori, actioneaza si dupa ce stimulul stresor nu mai este activ.
Oamenii continua sa fie afectati de stres, deoarece ajung la niste credinte limitative in legatura cu ei, cu ceilalti si chiar legate de viata, in general. Modul in care ne raportam la stres, face ca toate procesele biochimice aparute in corpul uman , sa se opreasca in momentul in care stresorul a disparut sau aceste procese sa continuie si in absenta factorului stresor.
Chimia stresului
Toate celulele, tesuturile, organele si sisteme ale corpului sunt controlate de interactiunea complexa ce are loc intre substantele chimice care circula prin corp si hormonii secretati de glandele endocrine. Acest compus este controlat de hipofiza, iar secretia hormonilor hipofizari este controlata atat de substantele chimice cat si de impulsurile nervoase venite din hipotalamus. Hipotalamusul este responsabil de reglarea proceselor de adaptare a organismului. El regleaza bataile inimi, respiratia, tensiunea arteriala, temperatura corpului etc.
Mintea noastra nu diferentiaza imaginarul de realitate
Mintea noastra nu face diferenta intre ceea ce ne imaginam si cea ce este real. Daca o persoana isi imagineaza ca este in pericol , creierul pregateste organismul sa faca fata pericolului.
Se va activa Sistemul de alarma ,,lupta sau fugi’’ chiar daca pericolul nu este real. Respiratia se accelereaz, sangele va merge preponderent spre muschii picioarelor si ai mainilor.
Sistemul digestiv isi incetineste functiile pentru ca nu este alimentat cu suficient oxigen. Creierul este si el afectat pentru ca sangele care transporta oxigenul este trimis spre extremitati. In situatii de pericol, nu este important sa gandim prea mult sau sa asimilam nutrienti. E necesar doar sa iesim din situatia ce ne pune viata in pericol.
Daca in copilarie ne-am confruntat cu multe situatii incerte, putem ajunge la concluzia ca viata este plina de pericole. Vom trai in permanenta o anxietate care activeaza acest sistem general de alarma si hormoni ai stresului. Acesti hormoni, vor dezechilibra sistemul imunitar. Bolile psihosomatice se datoreaza expunerii prelungite la stres.
Cum gandesti e cel mai bun tratament pentru nervi si stres
Identificarea credintelor limitative si schimbarea lor, va duce cu siguranta la trairea unor emotii mai putin intense ce pot fi gestionate mai usor.
Iata cum trebuie sa gandesti ca sa nu te mai imbolnavesti de stres
- ,,problemele nu dispar, dar exista solutii’’,
- ,, pot sa invat si sa ma perfectionez”,
- ,,exista si oameni minuati care asteapta sa fie descoperiti”,
- ,,viata e o provocare”
Daca ani de zile am crezut ca nu merit sa fiu iubit, ca oamenii sunt rai si viata e nedreapta , modul in care ma comport cu mine si cu ceilalti (ma tem si nu am incredere), nu se va schimba peste noapte. Este nevoie de timp, perseverenta si credinte noi pentru vindecare !
Autor: psiholog CRISTINA PATRASCU
Articole asemanatoare
Cum am scapat de insomnie- 5 remedii psihologice
Cum am scapat de insomnie, e o poveste lunga. Ai numarat vreodata oile ca sa...
O sedinta de psihoterapie cu un copil
In acest articol vom explora trairile psihoterapeutului din timpul unei sedinte...