Diferente dintre Inelul gastric virtual si Gastric sleeve

Diferente dintre Inelul gastric virtual si Gastric sleeve

 Inelul gastric virtual este o metoda noua de slabit bazata pe ultimele descoperiri in domeniul neurostiintelor

 Asociatia de Psihoterapie Integrativa a realizat in perioada 2016  o cercetare avand ca obiectiv dezvoltarea programului “Virtual gastric band procedure” elaborat de Sheila Granger. Programul Inel gastric virtual sau  VS21 (“Virtual surgery 21”) a fost coordonat de psiholog Camelia Stavarache.

 

Programul Inelul gastric virtual isi propune sa fie o alternativa sanatoasa la operatia de micsorare a stomacului la care recurg marii obezi. Prin aceasta metoda noua de slabit se produce o restructurare la nivelul subconstientului prin folosirea hipnozei si neurotehnicilor, astfel incat creierul subiectului se comporta ca  si cum acesta ar fi suferit o operatie de micsorare a stomacului. Efectul este mancarea unei cantitati mici de alimente, zilnic.

Cum a decurs cercetarea:

Subiectii au fost masurati inainte si dupa.

Au fost testati pentru evaluarea nivelului de hipnotizabilitate

Timp de 21 de zile, subiectii au fost monitorizati zilnic si au fost hipnotizati pentru inducerea sugestiei ca au un stomac mai mic si pot manca mai putin.

DIFERENTELE DINTRE O OPERATIE PROPRIU-ZISA DE MICSORARE A STOMACULUI ( GASTRIC SLEEVE) SI INELUL GASTRIC VIRTUAL SUNT URMATOARELE:

 

  • in cazul operatiei psihologice de micsorare a stomacului sau a inelului gastric virtual cum i se mai spune,  nu exista nici o contraindicatie  sau risc de deces ca in cazul operatiei reale
  • in Programul Inelul gastric virtual, pacientul nu suporta disconfortul si riscurile anesteziei generale
  • in cazul operatiei psihologice de micsorare a stomacului, pacientul nu trece prin perioada lunga de recuperare postoperatorie: 1 saptamana de dieta hidrica si 3 saptamani de mancare pasata
  • in cazul operatiei psihologice de micsorare a stomacului, pierderea in greutate este constanta si zilnica ca si in cazul operatiei reale, dar intr-un ritm mai scazut. Un pacient care a suferit o interventie bariatrica ( gastric sleeve)  slabeste in prima luna 7-20 kg, ritmul de slabire fiind mai accentuat la marii obezi ( peste 150 kg). Prin operatia psihologica ( virtual surgery) pacientii nostrii au slabit in medie 3,3kg, ceea ce inseamna jumatate din minimul care se obtine ca urmare a interventiei chirurgicale bariatrice. Trebuie tinut cont ca subiectii din programul nostru au avut o greutate cuprinsa intre 60,9-106,8 kg, deci mult mai redusa decat a pacientilor care recurg la operatiile de micsorare a stomacului. Studiile arata ca ritmul de pierdere a kilogramelor este cu atat  mai accentuat  cu cat greutatea suplimentara este mai mare.
  • Operatiile chirurgicale de micsorare a stomacului sunt indicate persoanelor cu obezitate morbida, in timp ce programul nostru “Virtual surgery 21 sau inelul gastric virtual ″poate fi folosit si de pacientii usor supraponderali.
  • operatia chirurgicala nu rezolva problemele emotionale care au dus la ingrasare, in timp ce programul VS21 lucreaza pe programele inconstiente de autosabotaj care duc la ingrasare.
  • costurile unei interventii chirurgicale bariatrice in Romania sunt intre 3550-10000 de euro. Costul programului VS21 este de  1200 lei , adica de 40 lei pe zi, contravaloarea unui pranz in oras.

In cadrul acestui program subiectii au fost monitorizati zilnic, participand la sedinte de sedinte de hipnoza si asistenta psihologica online zilnic, in primele 21 de zile. 

La cercetare au participat 13 subiecti, de sex feminin, cu varste cuprinse intre 30-45 ani, studii superioare. 4 subiecti au abandonat programul dupa primele 2 saptamani: 2 subiecti din motive medicale ( graviditate si infectie acuta), 1 subiect nu s-a acomodat cu intalnirile de grup si 1 subiect a acuzat lipsa de timp.  Dupa o  luna de la inceperea programului, cei 9 subiecti ramasi in program au pierdut impreuna 30 de kg si 43 de cm in talie. S-a slabit in medie 3,3 kg pe luna si s-au pierdut  4,7 cm in talie.

 

Ceea ce este important de notat este ca slabirea s-a facut natural, fara introducerea unei diete si drept urmare nu a fost asociata cu disconfortul si frustrarea produsa de respectarea unui anumit regim alimentar. Datorita neurotehnicilor folosite, subiectii s-au saturat mult mai repede, au ales mancare sanatoasa si au renuntat la produsele nesanatoase ( dulciuri, fast food-ri).

 

Ca beneficii secundare, subiectii au notat: imbunatatirea dispozitiei ( tonus pozitiv, optimist, stare de bucurie si incredere), disparitia insomniei, o atentie mai mare acordata propriei persoane, disparitia poftei de dulce.

 

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.