Reglare emoțională: 3 strategii psihologice eficiente
Continut articol
Reglare emoțională- top 3 strategii psihologice
Împământarea- strategia 1 de reglare emoțională
Când ești copleșit de emoții sau gândurile ți-o iau razna, prima strategie de reglare emoțională este împământarea. Această metodă ne plasează corpurile în momentul prezent. O modalitate de a face acest lucru este de a pune picioarele ferm pe pământ, indiferent dacă stai jos sau în picioare. Simte presiunea picioarelor pe pământ. Combinăm astfel o mișcare activă, fizică în momentul prezent cu tehnica mindfulness.
Ca să transformăm într-o experiență de mindfulness, este important ca toate gândurile noastre să se ducă în senzațiile din picioare. Cum simți apăsarea? Duritatea podelei sau a solului? Ce simți în tălpi, gambe sau coapse?
Alte strategii de împământare
Există și alte modalități simple de a practica împământarea, cum ar fi atingerea a ceva texturat sau ținerea unei bucăți de gheață în mână. Aceste tipuri de stimulări fizice de impact ne aduc atenția asupra momentului prezent. De asemenea, te poți stropi cu apă rece pe față, în special în jurul ochilor. Sau tamponează-ți fața cu un prosop umed, dar sigură-te mai întâi că apa este foarte rece.
Respirația conștientă- strategia 2 de reglare emoțională
Concentrează-te pe respirație și observă cu care parte a corpului respiri: abdomen, torace, clavicule. Lasă aerul să intre și să iasă, urmărind pur și simplu fluxul de aer. La inspir, intră calmul, la expir scoți toate tensiunile. Poti să pui câteva picături de parfum sau ulei esențial la încheietura mâinii si inspiră parfumul. Concentrarea pe miros, te ajută să respiri conștient.
EMDR- cea mai importantă strategie de reglare emoțională
Pentru aceia care suferă efecte severe ale traumei –Anxietate, depresie –, există o psihoterapie specifică traumei care te poate ajuta să-ți îmbunătățești abilitățile de reglare emoțională și, în același timp, să-ți reduci stresul. EMDR (desensibilizarea și reprocesarea prin mișcări oculare) este o terapie foarte utilizată atunci când se lucrează cu persoane care se confruntă cu traume și au un nivel ridicat de suferință.
Articole asemanatoare
Metode de relaxare pentru anxietate
Exista cateva metode de relaxare pentru anxietate foarte simple. In acest...
Simptome anxietate, un ghid practic pentru pacienti
Un ghid practic pentru pacienti in care gasesti informatii complete despre...