6 secrete terifiante despre curele de slăbire dezvăluite pentru tine

6 secrete terifiante despre curele de slăbire dezvăluite pentru tine

 

3… 10… 20kg… majoritatea dintre noi ne-am gândit cel puţin o dată că vrem să scăpăm de acele câteva kilograme în plus care simţeam că nu sunt ale noastre, că sunt în plus.

Acest lucru nu trebuie să ne surprindă având în vedere că ultimele rapoarte ale Eurostat relevă faptul că peste 50% din populaţia Uniunii Europene este surpraponderală sau suferă de obezitate.

Proportion_of_women_who_were_overweight_or_obese,_2008_or_nearest_year_(%)_Health2015

Mirajul 90-60-90

Lăsând la o parte motivaţia menţinerii unui corp sănătos, în ziua de azi există o presiune mediatică imensă pentru a slăbi, pentru a avea un corp de fotomodel. Peste tot sunt promovate acele etaloane de frumuseţe pe care noi, “muritorii de rând”, tindem să le atingem.
Întrebarea este cât din ceea ce vedem pe sticlă corespunde cu realitatea?
Te las să vezi un video scurt şi să te gândeşti de 2 ori înainte să mai spui “vreau şi eu să am un corp precum vedeta mea preferată”.

Scopul acestui articol nu este să te covingă că nu ai nevoie să slăbeşti, pentru că cifrele legate de rata de obezitate m-ar contrazice imediat.

Totuşi, e foarte important să întelegi că nu e necesar să iţi pui viaţa în pericol încercând diete care fac mai mult rău decât bine. Citeşte până la final şi o să afli cum poţi slăbi şi tu fără să faci sacrificii care iţi pot afecta sănatatea.
Suntem oare chiar atât de leneşi când vine vorba de a face mişcare sau pur şi simplu suntem nerăbdători să vedem rezultate rapid (şi dacă se poate, fără efort prea mare…)?

Ştiu că multe diete promit marea cu sarea, însă cei care le promovează uită să menţioneze câteva lucruri importante…
Vezi mai jos 6 secrete terifiante despre curele de slăbire şi gândeşte-te apoi de două ori inainte să începi sau să continui dieta care iţi promite că scapi de kilogramele în plus “rapid şi fără efort”.

 

Secretul 1. Curele de slăbire cresc riscul de deces

 

Având în vedere că obezitatea este sursa multor boli ce duc la deces (diabet, infarct), să scapi de kilogramele în plus printr-o dietă rapidă pare a fi cea mai bună soluţie pentru a împiedica un deces prematur. Studiile de specialitate contrazic această concepţie eronată. De fapt, un raport realizat de Departamentul de Sănătate din Danemarca a relevat faptul că rata de mortalitate este mai mare cu 15% în cazul celor care au ţinut o dietă, comparativ cu cei care au evitat acest lucru.

 

Autorii aceluiaşi raport aduc şi o posibilă explicaţie pentru aceste cifre:

Persoanele supraponderale au pierdut în greutate într-o manieră nesănătoasă, de exemplu prin diete extreme.

Poate te-ai întrebat uneori, ce se întamplă cu grăsimea când slabeşti?

Dacă slăbim 100 grame pe zi, aceasta ar echivala cu adaugarea a 100 de grame de grăsimi de origine animală în raţia noastră zilnică pentru că grăsimea se elimină prin sânge. Astfel, aceasta poate să blocheze arterele inimii sau un vas din creier şi duce la decese cauzate de atacuri cerebrale sau chiar infarct.

Mai mult decât atât, un uşor surplus de greutate nu este dăunător sănătaţii, aşa cum încearcă să te convingă mulţi “experţi”. Un studiu apărut pe 2 ianuarie 2013 confirmă că un pic de grăsime pe fese şi pe burtă în condiţiile unui indice de masa corporală între 25-30 este benefic, iar pacienţii cu un mic surplus de greutate mor mai târziu decât persoanele slabe (Heymsfield S.B.,  Cefalu W.T.,  “Does body mass index adequately convey a patient`s mortality risk?”, JAMA, 2 ianuarie, 2013)

Având în vedere aceste studii, trebuie să te gândeşti de două ori dacă dieta pe care o începi te duce mai departe sau mai aproape de deces…

 

Secretul 2. Efectul Yo-Yo este inevitabil

 

Frica cea mai mare pe care o are oricine vrea să ţină o dietă este posibilitatea ca după finalizarea dietei să te îngraşi la loc. Studiile arată că 30% dintre persoane revin la greutatea iniţială şi foarte adesea o depăşesc la sfârşitul primului an, 70% dintre persoane în 3 ani, 95% dintre persoane în 5 ani.

Există mai multe motive pentru care apare efectul Yo-Yo in urma unei diete:

  • Regimurile alimentare (în special cele pe termen scurt) dereglează definitiv parametrii foamei şi mecanismele de stocare, iar corpul tău este dat peste cap de schimbarile bruşte în regimul alimentar.
  • “Hormonul foamei” se dezvoltă mai tare la cei care ţin o dietă. Studiile arată că în cazul celor care s-au îngrăşat dupa ce au ţinut o dietă acest hormon care antrenează pofta de mâncare este mai ridicat cu 20%.

 

Specialiştii numesc acest fenomen şi “cercul vicios al dietelor” şi, aşa cum este prezentat în graficul de mai jos, odată ce ai inceput e foarte greu să scapi de efectele nocive ale acestuia.

yo-yo-dieting

Foto: transformfxfitness.com

 

Practic, dacă vrei să rămâi slab trebuie să mănânci toată viaţa cu mai putin de 400 de calorii decât necesarul zilnic şi să faci mult sport. Asta înseamnă că dacă necesarul  zilnic al unei persoane cu greutate normala este de 2000 de calorii, persoana care a avut o greutate normală toată viaţa va putea mânca 2000 calorii.

În schimb, persoana care a ajuns la greutatea normală prin slăbire, doar 1600 de calorii. Orice încetinire a ritmului de mişcare şi revenire la vechile obiceiuri alimentare va fi însoţită de o nouă creştere în greutate.

Aşadar înainte să începi o dietă care iţi promite rezultate acum, gândeşte-te şi pe termen lung cum va arăta viaţa ta…


 

Secretul 3. Apare sindromul “burţii mari”

 

Un alt “necaz” adus de prezenţa în exces a grăsimilor în sânge cauzată de dietele rapide în care slăbeşti mult într-un timp scurt este aşa-numitul sindrom al “burţii mari”. Ficatul, care are rol de purificare a sângelui, va acţiona imediat şi va retrimite mare parte din grăsimi preponderent în zona abdominală.

Astfel, tocmai dorinţa de a scăpa de grăsimile în plus iţi poate aduce noi depuneri de grăsimi pe burtă.

Pe lângă acest aspect, unele grăsimi vor fi imposibil de eliminat, astfel că apare “ficatul gras”, anomalie care poate altera functiile de bază ale acestui organ vital în corpul nostru.

liver

Foto: GiCare.com

 

Aşadar orice dietă iţi va afecta întregul organism şi aşa ajungem la al 4-lea secret pe care nu ţi-l spun cei care promovează curele de slăbire:

 

Secretul 4. Sistemul tău imunitar este lezat

 

Regimurile de slăbit produc o dereglare a tiroidei şi o scădere a imunităţii. Dacă există mai puţine proteine disponibile, vor fi fabricaţi mai putini hormoni. Consecinţa va fi o tiroidă lentă şi obosită care va favoriza stocarea grăsimilor.

De asemenea, mucoasa intestinală va fi şi ea afectată când un regim este strict sau dezechilibrat şi sistemul imunitar se va deregla.

Să nu te surprindă faptul că în timpul dietei sau imediat după finalizarea ei, vei răci mai uşor sau vei face indigestii mai dese pentru că acestea sunt primele efecte ale unui sistem imunitar scăzut.

Imaginează-ţi sistemul tău imunitar precum un mecanism al unui ceas. Dacă una dintre rotiţe se învârte mai greu, ceasul rămâne în urmă. Aşa se întâmplă şi în cazul în care unul dintre organe nu funcţionează la capacitate maximă, sistemul imunitar nu mai poate reacţiona prompt la pericolele externe ce cauzează boli.

mecanism

Foto: Adevarul.ro

 

Secretul 5. Corpul tău iţi devine duşman

 

Un alt secret pe care cei care promovează diete minune uită să îl menţioneze este că odată ce apar aceste dereglări cauzate de o anumită dietă corpul tău va începe să lucreze împotriva ta.  

 

Pentru a susţine această afirmaţie să luăm un exemplu concret:

În cazul în care activitatea fizică este intensă, nevoile medii cotidiene pentru o femeie sunt de 2000 kcal pe zi. Dacă începem o dietă restrictivă în care consumăm maxim 1000 de calorii pe zi, organismul va trebui să găsească în altă parte celelalte 1000 kcal necesare.

Dacă organismul ar fi antrenat să consume grăsimea în exces pentru a înlocui acele calorii lipsă, totul ar fi perfect. Însă lucrurile nu stau chiar aşa – într-un astfel de caz, organismul va intra în stand by încercând să economisească energie.

Efectele în astfel de cazuri pot fi cel puţin neplăcute:

  • Dereglarea termoreglării naturale a corpului – ajungem să resimţim mai puternic senzaţia de frig;
  • Scăderea tonusului muscular – ne vom simţi mai obosiţi chiar dacă dormim suficient şi va apărea frecvent senzaţia de “moliciune în picioare”.

Chiar dacă reuşim să slăbim şi ne obişnuim corpul cu mai puţine calorii, pe termen lung, odată cu creşterea numărului de calorii consumate, riscăm să ne îngrăşăm mai mult pentru că deja corpul nostru este mai leneş.

Aşadar, asigură-te că ceea ce ai mai de preţ – corpul tău – va duce lupta cu kilogramele în plus alături de tine şi nu iţi va pune beţe în roate.  

Secretul 6. Pierzi masa musculară

Acest efect negativ al dietelor este destul de cunoscut, însă merită menţionat datorită importanţei sale. Cel mai vizibil efect al eliminării rapide a surplusului de kilograme este deshidratarea şi pierderea masei musculare. De fapt, studiile demonstrează că primele 3-4 kg pe care le pierdem în urma unei diete reprezintă masa musculară şi apa.

muscle

Foto: The Science of Eating

 

Având în vedere că fibrele musculare se refac foarte greu, în urma unor antrenamente intense timp de ani de zile, trebuie să ne planificăm atent modul în care slăbim pentru că rezultatul s-ar putea să nu fie ceea ce ne dorim cu adevărat.  

 

Meditaţia alimentară = cheia care te ajută să slăbeşti sănătos

 

Cele 6 secrete pe care tocmai le-ai aflat mai sus te pot speria, însă ce trebuie să reţii este că orice dietă este o maşinărie de reîngrăşare, iar cu cât dieta este mai restrictivă, cu atât efectele secundare nocive sunt mai mari.  

Cu toate acestea, nu putem ignora faptul că acele câteva kilograme în plus aduc şi ele cu sine multe probleme de sănătate precum atacuri de cord, diabet şi chiar cancer. Totusi, există soluţii care nu implica efecte secundare nedorite.

Una dintre aceste soluţii este meditaţia alimentară sau mâncatul conştient o  tehnică de mindfulness prin care remodelăm modul în care mâncăm în aşa fel încât să echilibrăm totul: hormoni, foame, pofte şi obisnuinţe.

No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.